Wanneer stijgt de premie na een claim?

Schade door eigen schuld geclaimd? Dan stijgt de premie van de autoverzekering in bijna alle gevallen. De verzekerde verliest immers een aantal treden op de bonus/malusladder. Maar wanneer merkt hij of zij nu eigenlijk dat er schade is geclaimd? Direct na het afhandelen van de schade? Of na het verlengen van de verzekering?

De premie gaat omhoog
Dat de premie stijgt, is een feit. Ieder jaar ontvangt u rond dezelfde datum een nieuwe polis met daarbij een nieuwe groene kaart. Bijvoorbeeld als de ingangsdatum 1 april is. Dan krijgt u ook rond 1 april weer een nieuwe polis met een nieuwe groene kaart. Geen schade geclaimd? Dan profiteert u daarvan. U krijgt er een schadevrij jaar bij, waardoor de premie omlaag gaat.

Stel dat u op 1 maart betrokken raakt bij een aanrijding en daarbij flinke schade maakt. U vult samen met de tegenpartij de schadeformulieren in en stuurt deze op. U denkt niets te vrezen te hebben, omdat de schade zeker niet uw schuld is. De afhandeling van de schade duurt wel even. Een maand later, op 1 april, besluit de verzekeraar u in te schalen op een lager aantal schadevrije jaren. Daardoor betaalt u het komende jaar (veel) meer, terwijl de schade niet eens bewezen uw schuld is.

Om te voorkomen dat u over een half jaar toch met terugwerkende kracht meer premie moet betalen, doet de verzekeraar dit. De kans is immers aanwezig dat later alsnog uit onderzoek blijkt dat u de schade heeft aangericht. Maakt u zich niet druk over het te veel betalen van premie: de te veel betaalde premie krijgt u over de hele periode terug, als later blijkt dat u inderdaad niet de schuldige was.

Een jaar later
Soms komt het voor dat u de schadeclaim pas een jaar later merkt. Bijvoorbeeld als u niet op 1 maart, maar op 1 mei schade heeft veroorzaakt. Het is bewezen uw schuld. U betaalt de premie voor de autoverzekering maandelijks, maar rekent erop dat u in juni of juli al meer moet betalen voor de autoverzekering.

Dat is dan niet zo. U heeft de schade mooi getimed, want ieder jaar bepaalt de verzekering op 1 april of u er een schadevrij jaar bij krijgt of niet. Ook in dit geval. Daardoor duurt het een heel jaar voordat u merkt dat u schade heeft geclaimd en daardoor op de bonus/malusladder omlaag bent gegaan.

Geen gevolgen voor de premie?
De verzekerde is niet verplicht alle schade aan de verzekering te melden. Wie maar kleine schade heeft, kan dit soms beter uit eigen zak betalen. Dan weegt de extra premie voor de komende jaren niet op tegen de schade van de kosten. De verzekerde kan dan beter de schade regelen met de tegenpartij. Hij of zij betaalt een bedrag aan de tegenpartij, waarmee de zaak is afgedaan. De verzekerde hoeft zo niet de autoverzekering aan te spreken. Daarmee behoudt hij of zij de no-claimkorting. Of dat loont, hangt af van een aantal factoren.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u denkt schuldig te zijn, maar dat de wet iets anders zegt. Dan is er geen sprake op de bonus/malusladder en kunt u de schade gewoon opgeven bij de autoverzekeraar, zonder gevolgen voor de premie. De verzekeraar kan de volledige schade op de tegenpartij verhalen. Daardoor blijft de no-claimkorting gewoon in tact. Het is daarom een goed idee eerst de verzekeraar te laten beoordelen of u wel aansprakelijk bent. Het is namelijk lang niet altijd zo helder als het in eerste instantie lijkt.

Stel dat u een bedrag krijgt van de tegenpartij en geen schade claimt. Achteraf blijft dat bedrag lang niet voldoende te zijn. Dan heeft u uzelf te kort gedaan. Claimen was dan misschien een betere beslissing geweest.

Achteraf beslissen
Na uitbetaling van de schade van de verzekering heeft u altijd nog de gelegenheid om de schade toch maar uit eigen zak te betalen. Hoe dat precies zit, kunt u vragen aan de tussenpersoon. Deze kan, net als de autoverzekeraar zelf, berekenen wat het verlies van de no-claimkorting de komende jaren gaat kosten.

Op trede 20 of een no-claimbeschermer
Staat u op trede 20? Dan is schade claimen op zich geen ramp, omdat trede 20 de maximale trede is. De korting blijft hetzelfde. Rijdt u nog een jaar zonder schade? Dan betaalt u hetzelfde bedrag. Dat geldt ook voor verzekerden met een zogeheten no-claimbeschermer. Dan mag u 1 keer per jaar een schade claimen. Het aantal schadevrije jaren gaat overigens wel naar beneden. Dat heeft pas gevolgen als u de verzekering opzegt en overstapt naar een andere verzekeraar. Daar betaalt u dan meer.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.