Waardoor wordt de hoogte van je premie bepaald?

De hoogte van je premie voor de autoverzekering hangt af van meerdere factoren. Iedere verzekeraar heeft een eigen unieke formule om de premie vast te stellen. Maar waar baseren ze de hoogte van je premie eigenlijk op?

Je leeftijd
Als je een autoverzekering afsluit, vraagt de verzekeraar om je geboortedatum. Men doet dan een aanname van je ervaring: hoe ouder je bent, hoe meer ervaring je hebt als bestuurder. Meestal maakt de verzekeraar daar dan nog een nuance op door te vragen op welke leeftijd je je rijbewijs hebt gehaald.

Aantal schadevrije jaren
Een nog betere manier om je rijgedrag te beoordelen is door te vragen naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Immers: hoe meer schadevrije jaren, hoe langer je schadevrij rijdt. En hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting!

Je woonplaats
Verzekeraars houden van statistiek. Ze bekijken in welke regio’s er de meeste ongelukken gebeuren en waar het meeste sprake is van diefstal. Als je in een gebied woont waar veel diefstallen en ongelukken gebeuren, dan zal je meer premie moeten betalen aan de autoverzekeraar. Sommige verzekeraars gaan zelfs zover, dat ze ook kijken naar in welk deel van de straat je woont.

Het gewicht van de auto
Het gewicht van je auto is ook een bepalende factor voor de hoogte van je premie. Het geeft namelijk aan wat voor mogelijke schade jouw voertuig kan toebrengen aan eigendommen van anderen. Deels gebaseerd daarop is de premie die je betaalt voor de Wettelijke Aansprakelijkheid.

Vermogen van je auto
De kans dat je een ongeval veroorzaakt met veel schade, is groter als je auto sneller is. Daarom wordt er ook gekeken naar het acceleratievermogen. Vooral jonge bestuurders vormen een risico op dit vlak voor verzekeraars. Daarom verzekeren sommige verzekeraars niet graag beginnende bestuurders die in het bezit zijn van een snelle auto.

Daarnaast wordt er ook gelet op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Want: hoe minder dat de auto in de garage of voor de deur staat, hoe groter de kans op schade is.

Type verzekering
Misschien erg logisch, maar toch het vermelden waard: ook het type verzekering speelt een rol in de hoogte van de premie. Een WA-verzekering is uiteraard goedkoper dan een volledig cascoverzekering. Let bij het afsluiten hiervan goed op je risico’s en wat je nodig denkt te hebben.

Ook opletten op andere zaken
Sommige verzekeraars gaan heel erg ver in het vaststellen van de premie. Er zijn voorbeelden bekend van autoverzekeraars die liever blauwe dan rode auto’s verzekeren, omdat rode auto’s vaker betrokken zijn bij ongevallen.

Een flinke tijd geleden was  het ook zo dat vrouwen een hogere premie betaalden dan mannen. Echter heeft het Europees gerechtshof dat verboden, vanwege discriminatie.

Zelf uitvinden hoeveel premie je moet betalen kan door autoverzekeringen te berekenen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.