Waar blijft de zelfrijdende auto?

Zelfrijdende auto’s zijn hot. Grote merken als Mercedes, Tesla, Volvo en Nissan werken achter de schermen hard aan de technologie. Aangezien 90 procent van de auto-ongelukken te wijten valt aan zaken als alcohol, drugs, slecht weer en menselijke fouten of tekortkomingen, vermoeden we dat een zelfrijdende auto hier enorme winst kan boeken.

Prototypes

Eind 2015 gaat er een zelfrijdende auto tussen station Ede-Wageningen en de campus van de Wageningse Universiteit rijden. In Las Vegas mag de Duitse autofabrikant Daimler een zelfrijdende vrachtauto op de openbare weg inzetten en Delphi reed dit jaar met een zelfrijdende auto van San Fransisco naar New York. Op een paar ingrepen van de bestuurders na, deed de auto alles zelf. Dit is slechts een greep uit de prestaties van zelfrijdende auto’s en roept de vraag op welke hobbels nog overwonnen moeten worden voordat de auto’s op de markt komen.

Problemen

Hoeveel de zelfrijdende auto’s ook kunnen, ze hebben bepaalde beperkingen. Zo zijn ze nog niet goed in staat tot rijden met hevige regenval, sneeuw of mist. Daarnaast hebben ze moeite met onvoorspelbare situaties. Denk hierbij voornamelijk aan voetgangers, wegwerkzaamheden en het ruimte geven aan voertuigen met sirenes. Ook kunnen hackers voor potentiële bedreigingen zorgen. Het hacken van auto’s kan vergaande gevolgen hebben.

Stand-by bestuurder

Echt zonder bestuurder rijden is volgens de meeste fabrikanten voorlopig nog onhaalbaar. De bestuurder staat stand-by en grijpt in wanneer het mis lijkt te gaan. Het nadeel hiervan is dat de reactietijd hoger is als een bestuurder stand-by staat dan wanneer de bestuurder al aan het rijden was. Opletten en scherp zijn is erg lastig als je 99 procent van de tijd niets hoeft te doen. Daarbij bouw je als automobilist veel minder ervaring op met incidentele ingrepen dan wanneer je de auto altijd zelf bestuurt.

Hoewel we voorlopig gewoon zelf blijven sturen, komen automatiseringen steeds meer voor handen. Modellen waarbij je op de snelweg handsfree kan rijden worden al gemaakt. Wellicht leidt dit tot een toekomstige verandering in de autoverzekeringen. “We vermoeden dat de fabrikant verantwoordelijk gehouden zal worden voor auto-ongelukken door een technische fout”, aldus een woordvoerder.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013