Vuurwerkschade aan jouw auto?

2014 is voorbij en zoals elk jaar bij de jaarwisseling gaat er weer voor miljoenen euro’s aan vuurwerk de lucht in, in 2013 was er zelfs ongeveer 67 miljoen euro besteed aan vuurwerk. Door al deze vuurpijlen en explosies ontstaat er ook ieder jaar weer een hoop schade, neem jij extra maatregelen om schade aan jouw auto te voorkomen? Is er toch schade ontstaan, wordt dit dan wel verzekerd?

Vuurwerkschade is onvermijdelijk

Naast alle pracht en praal van de legale en goed gecoördineerde vuurwerken, gebeuren er ook helaas ieder jaar ongelukken en wordt er vandalisme gepleegd. Gestunt met vuurwerk door jongeren, die illegaal vuurwerk bezitten dat meer lijkt op een handgranaat dan op een vuurwerkje zorgt voor de meeste problemen. Brievenbussen en prullenbakken worden uit voorzorg dicht getimmerd omdat de drang naar vandalisme voor veel jongeren niet te controleren valt. Ook worden elk jaar weer particuliere bezittingen opzettelijk of per ongeluk opgeblazen of beschadigd.

Tientallen autobranden

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars heeft aangeven dat de totale particuliere schade boven de 9 miljoen euro lag na de vorige jaarwisseling. Alleen al in de regio Rotterdam moesten de brandweer en ambulance 1227 keer uitrukken, waarvan 19 keer voor een autobrand. In Den Haag brandden zelfs 38 auto’s uit. Er is geen aanwijzing dat de schade dit jaar plotseling zal gaan verminderen. Maar wat kun je doen om schade te voorkomen?

Schade voorkomen

Bedenk waar jouw auto het veiligste staat. De meest veilige plek is natuurlijk binnen, maar als je niet over een garage beschikt, zet hem dan zo ver mogelijk op de afrit. Haal je auto in ieder geval zo ver mogelijk van de straat. Daarnaast kan je jouw auto bedekken met een groot kleed of deken, als deze groot genoeg is en tot de grond reikt zal er ook minder snel een vuurpijl onder terecht kunnen komen. In de gemeente Den Haag kun je gratis of met flinke korting je auto kwijt in een parkeergarage. Een laatste tip is, als je een brandblusser thuis hebt kun je deze net zo goed bij de deur klaar zetten. Stel dat er een brand ontstaat, dan is het wel zo fijn dat je deze snel kan blussen.

Wel of niet schadevergoeding?

Gaat het dan toch fout en ontstaat er schade aan jouw auto, dan wordt de schade niet altijd gedekt. Als je een all-risk verzekering hebt wel en bij sommige aanvullende verzekeringen ook, maar dat verschilt per verzekeraar. Zo wordt er bij vandalisme, dus opzettelijke schade, niets verzekerd tenzij je all-risk verzekerd bent. Maar als de sierpijl van de buurman tegen jouw auto beland kan dat gezien worden als brandschade en dat wordt vaak wel gedekt.

Of je nou zelf ’s avonds vuurwerk de lucht in vuurt of dat je liever de jaarwisseling rustig op de televisie meemaakt, check even of de ramen van je auto dicht zijn en of hij op een zo veilig mogelijke plek staat. Want wie wil nou het nieuwe jaar ingaan met een rekening van de autogarage?

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013