Verzekering voor jongeren 2,5 keer duurder

Het verzekeren van een auto is voor jongeren 2,5 keer zo duur als voor verzekerden ouder dan 24 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende vergelijkingssites. Vergelijk als jongere de prijs voor een autoverzekering maar eens met die van de ouders.

Gebrek aan schadevrije jaren
Dat een autoverzekering voor jongeren duurder is, komt vooral doordat jongeren een gebrek hebben aan schadevrije jaren. Wie nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd, kan nog geen korting krijgen op de maandelijkse verzekeringspremie. Daarnaast zijn jongeren, net als bejaarden, een groot risico voor autoverzekeraars.

Hormonenbom
Autoverzekeraars zien jongeren als risco groepen. Ze noemen jongeren ‘hormonenbommen’ die vaak roekeloos rijden. Door een gebrek aan rijervaring gaat er al snel iets mis. Dat is de meest voor de hand liggende reden voor de hogere premie. Toch is het verschil met de premie van de ouders wel erg groot. Jongeren betalen 2,5 keer zo veel als hun ouders voor het verzekeren van een auto.

Regelmatige bestuurder
Wie vergelijkt, komt ook tot die conclusie. Voor een middenklasser betaalt de jonge bestuurder toch al snel 82 tot 100 euro per maand aan premie. Eén van de ouders betaalt – met evenveel schadevrije jaren (geen!) – slechts 37 tot 55 euro. Dan lijkt het een logische keuze om de auto op naam van de ouders te zetten. Dat is wettelijk niet toegestaan. De autoverzekeraar gaat namelijk bij het vaststellen van de premie uit van de regelmatige bestuurder. Toch is het in de praktijk moeilijk te controleren wie nu daadwerkelijk achter het stuur kruipt. AutoverzekeringBerekenen raadt frauderen met regelmatige bestuurders af. Bij een ongeluk komt de jonge bestuurder namelijk al snel in de problemen.

Autoverzekeraars vergelijken
Uit vergelijkingstests blijkt dat Kruidvat en Klaverblad het minst vriendelijk voor jongeren zijn. Een negentienjarige betaalt bij Kruidvat 389,76 euro per maand voor een WA-verzekering. In dat geval rijdt de jonge bestuurder in een BMW 316i uit 2002. Bij Klaverblad is de verzekering vijf tientjes goedkoper. Dat is toch nog 4,3 keer zoveel als bij de goedkoopste verzekeraar van de verzekerde zijn of haar ouders. Op jaarbasis betaalt de jongere dan net zoveel als de auto waard is.

Stel dat de jongere kiest voor een VW Golf 1.9 uit 2004. Dat is voor een jongere helemaal geen rare keuze. Ook dan verdwijnt er maandelijks een enorm bedrag van de rekening. Kruidvat vraagt namelijk 336,29 euro, terwijl Klaverblad maandelijks 213,53 euro incasseert.

De keuze voor een auto
Welke auto de verzekerde kiest, heeft veel invloed op de hoogte van de premie voor de autoverzekering. De meeste verzekeraars hebben ooit auto’s in bepaalde groepen opgedeeld. Daarbij letten ze op het type auto, het onderhoud, de reparatie en allerlei ondere kosten. Wie met veel vermogen rijdt, betaalt al snel veel meer premie voor een autoverzekering. Daarom is het beter niet voor zware auto’s met veel vermogen te kiezen.

Speciaal voor jongeren
Onder anderen OHRA en Allsecur hebben een speciale verzekering voor jongeren. Deze verzekeraars denken graag met jongeren mee en hebben een speciale premie voor jongeren. Bij de gebruikelijke verzekeraars is een autoverzekering veel duurder voor jongeren. Daarom is het raadzaam om verschillende autoverzekeraars met elkaar te vergelijken.

Welke verzekeraar is nu het goedkoopst?
Welke verzekeraar het goedkoopst is, hangt af van de keuze voor je auto en hoe ervaren je al bent in het autorijden. Als je 23 bent, maar al vanaf je 18e auto rijdt, heb je misschien al schadevrije jaren opgebouwd. Dan krijg je korting op de premie. Om er achter te komen waar je het voordeligst (niet het goedkoopst!) uit bent, is het raadzaam om verzekeringen te vergelijken.

Dat klinkt saai, maar het loont. Kies nooit voor de goedkoopste verzekering, maar kijk goed naar de voorwaarden. Wat vergoedt een verzekeraar eigenlijk. En wat niet? Krijg je wel echt waar voor je geld?

Grote vergelijkingssites komen met premieverschillen in de leeftijdcategorie 18 tot 24 jaar van ongeveer 425 procent (!). Voor alle leeftijdsgroepen samen is het verschil 341 procent. Dat is best opmerkelijk, want wie kijkt naar de voorwaarden, ziet dat de verschillen in dekking helemaal niet zo groot zijn. In dat geval kan overstappen naar een goedkopere verzekeraar alleen maar voordelig zijn.

Hulp nodig?
Als het allemaal te ingewikkeld is, kun je natuurlijk je ouders vragen om hulp, of een tussenpersoon inschakelen. Wie van eigen initiatief houdt, belt de verzekeraar gewoon even op en vraagt hoe de vork nu eigenlijk in de steel zit. Een autoverzekeraar wil altijd zijn verzekeringen verkopen, dus de kans dat je geen antwoord krijgt is heel erg klein.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.