Verzekeraars spelen onvoldoende in op ontwikkelingen rondom elektrische auto’s

Er is onderzoek gedaan naar de hoogte van verzekeringspremies ten opzichte van elektrische en conventionele auto’s. De vrij nieuwe soort auto loopt geen extra risico op schade of ongevallen, is beter voor het milieu en de gemiddelde leeftijd van een elektrische auto-eigenaar is 60 jaar. Verwacht werd dat deze factoren doorvertaald werden in de hoogte van de premie, maar toch is er geen groot verschil merkbaar. Het uitgangspunt van de hoogte van de verzekeringspremie blijft de nieuwwaarde van de auto, het aantal schadevrije jaren en de persoonlijke situatie van de consument. Wanneer zij een elektrische of een conventionele auto aanschaft, heeft die keuze bij sommige verzekeraars geen gevolgen voor de hoogte van de premie.

Verzekeringspremie

De premie op populaire modellen, zoals Renault Zoe en Nissan Leaf, is onderzocht. De premies zijn berekend voor drie respondenten. In tabel 3 zijn de specificaties van de respondenten terug te vinden. Na onderzoek blijkt dat respondent 3 na aanschaf van een Nissan Leaf gemiddeld € 41,04 premie betaalt. In tegenstelling tot respondent 1 die € 86,97 betaalt. Daarnaast is er gekeken hoe hoog de premie was wanneer de respondenten een conventioneel model in dezelfde prijsklasse aanschaften. De Nissan Qashqai en de Renault Clio zijn hiervoor gebruikt. Het gemiddelde bedrag dat respondenten voor de conventionele auto’s moesten betalen, bleek niet veel af te wijken van het bedrag dat de respondenten voor de elektrische variant moesten betalen. Hieruit blijkt dat veel verzekeringsmaatschappijen geen speciale kortingen geven voor de aanschaf van elektrische auto’s. Ze kijken meer naar de persoonlijke situatie van het individu en de nieuwwaarde van de auto, dan naar wat voor soort brandstof de auto verbruikt. De hoogte van de premie heeft onder meer te maken met de innoverende markt waar de elektrische auto zich in bevindt. European Automotive Services van Tesla Insurance geeft aan dat zij inspelen op de groeiende markt, door iedere dag verder te kijken. Zij vinden het heel belangrijk dat na te denken over hoe de elektrische auto het beste verzekerd is en wat de mogelijke kosten ervan zijn voor de consument.

Respondent Automerk
Renault Zoe Nissan Leaf

 

Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive Urban Renault Clio Nissan Qashqai Mercedes-Benz B-Klasse B Prestige
1 € 35,56 € 41,04 € 55,20 € 36,45 € 42,67 € 56,86
2 € 33,20 € 46,74 € 66,60 € 40,86 € 45,32 € 56,79
3 € 70,36 € 86,97 € 140,88 € 67,58 € 82,88 € 126,94

Tabel 1: gemiddelde verzekeringspremie per respondent per auto

 

Aansluitende verzekeringen

Tevens is onderzocht welke verzekeringsmaatschappijen zich wel hebben gebogen over de verzekeringen voor elektrische of hybride auto’s. Hier kwam uit dat onder andere Allianz en Delta Lloyd een autoverzekering aanbieden die nauwlettend aansluit op elektrische en hybride auto’s. Daarbij geeft Univé autoverzekering 10% premiekorting, wanneer de consument een elektrische of hybride auto bij hen verzekert. ANWB autoverzekering geeft zelfs 30% premiekorting. Wel is op te merken dat de kortingen en voorwaarden in alle gevallen niet vermeld werden op de vergelijkingssites. Voor wie een passende verzekering wil afsluiten voor een elektrische auto, is dan ook aan te raden dat pas na enig onderzoek te doen.

Verzekeraar verzekeringspremie
ANWB € 35,48
Univé € 72,51
Delta Lloyd € 72,77
Allianz € 51,72

Tabel 2: op basis van gegevens respondent 2 in combinatie met Nissan Leaf

 

Onderzoek

Er zijn in totaal vier vergelijkingssites, zes auto’s in drie prijsklassen en drie bestaande bestuurders aan het onderzoek onderworpen. De persoonlijke gegevens van de respondenten dekken verschillende groepen in de maatschappij, waardoor er een grotere kans ontstond om een verschil in de hoogte van de premies op te merken. Van alle bestuurders is de leeftijd, aantal schadevrije jaren, postcode en gewenste dekking genoteerd en ingevoerd. In alle gevallen is er gekozen voor een WA + volledig casco dekking en 12.001 tot 15.000 gereden kilometers per jaar. In het onderzoek is rekening gehouden met de hoogte van het eigen risico ten opzichte van de premie. Om een realistisch beeld te scheppen, is ervoor gekozen om het gemiddelde te nemen van de best aansluitende verzekering van de vergelijkingssites. Dit betekent een zo laag mogelijke premie en eigen risico.

Persoon Postcode leeftijd Aantal schade vrije jaren Aantal kilometers per jaar
1 24 5 12.001 †“ 15.000
2 41 18 12.001 †“ 15.000
3 58 28 12.001 †“ 15.000

Tabel 3: persoonlijke gegevens respondenten

 

Elektrisch Nederland

De elektrische en hybride auto’s veroveren langzaamaan een plek op de Nederlandse automarkt. Binnen vijf jaar is het aandeel (deels) elektrische auto’s uitgegroeid tot 156.000 stuks. Dit komt mede door het beleid dat de overheid voert op elektrische voertuigen. De milieubewuste auto’s zijn volgens de overheid het antwoord op verschillende kwesties, maar critici hebben twijfels. Door het geluidloos voortbewegen op de weg, wordt er gevreesd dat anderen weggebruikers de auto’s over het hoofd zouden zien. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dit niet het geval te zijn. De elektrische en hybride auto’s blijken in ieder geval even veilig te zijn als conventionele auto’s en lopen niet extra risico op aanrijding met anderen verkeersdeelnemers.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013