Verplichte automatische remmen steeds dichterbij

Vanaf 2022 worden automatische remmen in de VS verplicht in het overgrote deel van alle nieuwe auto’s. Het is een afspraak die het Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) maakte met twintig autoproducenten, die met 99% van alle geproduceerde auto’s vrijwel de gehele markt beslaan. Het lijkt hiermee slechts een kwestie van tijd voordat ook in Nederland de eerste automatisch remmende auto’s rondrijden. Goedkoopsteautoverzekering.net zocht uit in hoeverre dit daadwerkelijk het geval is.

Het verschil tussen de Nederlandse situatie van nu en de Amerikaanse vanaf 2022 is de wettelijke verplichting van automatische remmen die bepaalde merken aan zullen gaan. In Nederland rijden al enkele jaren auto’s rond van verschillende merken die in geval van bijvoorbeeld abrupt overstekende fietsers zelf remmen, maar is de technologie nog niet verplicht.

De vraag is of de Nederlandse overheid een met de Amerikanen vergelijkbare afspraak met producenten aan zal gaan of niet. Zo’n afspraak is bedoeld om er voor te zorgen dat er steeds meer auto’s voorzien worden van dit soort systemen. Nu zijn dat er relatief nog erg weinig. Als ze vaker worden toegepast dan komt dat ten goede van de verkeersveiligheid, zo zegt Marjan Hagenzieker, hoogleraar Verkeersveiligheid aan de TU Delft. Of een dergelijke afspraak er ook in Nederland aan zit te komen, durft Hagenzieker niet te zeggen. Toch lijkt het een logische stap dat een dergelijke verkeersveiligheid verbeterende technologie, net als de airbag, langzaamaan internationaal gemeengoed wordt.

Auto’s met automatische remmen kunnen gezien worden als een tussenstap naar de volledig zelfrijdende auto. Het Verdrag van Wenen uit 1968, dat wegverkeer internationaal regelt, is gedeeltelijk herschreven om deze nieuwe technieken ook in Nederland mogelijk te maken. Onder meer de verplichting van beide handen aan het stuur is uit het verdrag geschrapt. Er zijn echter beperkingen die de zelfrijdende auto nog tegenhouden: nationale wegenwetgeving moet worden aangepast, en reglementen van de Verenigde Naties met betrekking tot voertuigen zijn nog niet met het verdrag in overeenstemming.

De merken die meedoen aan de Amerikaanse aanpassing zijn onder meer Toyota, Volkswagen, Hyundai, Nissan, Audi, BMW, Ford, Honda, Kia, Mazda, Mercedes-Benz en Mitsubishi Motors: grote merken die ook in Nederland verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het wagenpark.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013