Veilig met je paardentrailer op weg

Als je in het bezit bent van een paard wil je deze zo veilig mogelijk vervoeren. Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over hoe het zit met je verzekering als je rijdt met een paardentrailer. Is je trailer bijvoorbeeld altijd automatisch meeverzekerd met de verzekering van je auto? En welk rijbewijs heb je eigenlijk nodig om met een trailer te mogen rijden? Goedkoopsteautoverzekering.net zet het voor je op een rijtje.

Is je trailer meeverzekerd?

In Nederland is iedere autobezitter verplicht om minimaal een WA-verzekering voor zijn auto af te sluiten. Bij deze vorm van verzekering is alle schade gedekt die jij met je voertuig aan anderen veroorzaakt. Het is niet nodig om een aparte WA-verzekering voor je paardentrailer af te sluiten, want een aangekoppelde trailer is automatisch meeverzekerd met je auto.

Schade aan je eigen trailer

Met een WA-verzekering wordt alleen de schade die jij met je auto of trailer toebrengt aan anderen vergoed. Schade aan je eigen trailer valt dus niet binnen de dekking, tenzij in het geval van een tweezijdige aanrijding de verzekeraar van de andere partij de schade uitkeert. Schade die aan je trailer ontstaat door bijvoorbeeld storm of het raken van een paaltje wordt niet vergoed. Ook niet als je voor je auto een verzekering met WA + beperkt of zelfs volledig casco hebt afgesloten. De Casco-dekking heeft alleen betrekking op je auto en geldt niet voor je trailer. Wil je je trailer verzekeren voor deze schade dan zul je een aparte verzekering voor je trailer moeten afsluiten. Veel verzekeraars bieden speciale verzekeringen aan voor aanhangers en paardentrailers. Over het algemeen wordt bij een aanhangerverzekering schade vergoed die is veroorzaakt door brand, vandalisme, een aanrijding of diefstal, ook wanneer je trailer gestald staat.

Hoogte van de premie

Bij het bepalen van de premie voor de verzekering van je trailer wordt door de verzekeraar onder andere gekeken naar het type en de grootte van de trailer en het materiaal waarvan het gemaakt is. Daarnaast speelt het bouwjaar, de aanschaf- of nieuwprijs van de trailer en de eventuele accessoires een rol bij het bepalen van de hoogte van de premie.

Welk rijbewijs heb je nodig?

In januari 2013 is de EU-rijbewijsrichtlijn ingegaan. In Europa gelden nu overal dezelfde regels voor welke voertuigcombinaties je mag besturen met een B of BE rijbewijs. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende rijbewijzen en welke combinaties je ermee mag besturen.

Rijbewijs B
Met een rijbewijs B mag je altijd een trailer van maximaal 750 kg besturen. Dit is inclusief laadvermogen, je paard dus. In de praktijk wegen echter de meeste trailers plus paard meer dan 750 kg.  In sommige gevallen mag je ook trailers zwaarder dan 750 kg gebruiken. Voorwaarde is dan dat de combinatie van auto en trailer (inclusief laadvermogen) niet meer dan 3500 kg mag wegen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag de aanhanger meer wegen dan de lege auto.

Rijbewijs B  + code 96
Met de komst van de nieuwe EU-rijbewijsrichtlijnen is er ook een soort tussenrijbewijs gecreëerd, het B rijbewijs plus code 96. Je hoeft nu niet meer altijd meteen een volledig BE rijbewijs te halen als je met een zwaardere combinatie de weg op wilt. Met een rijbewijs B + code 96 mag je iedere trailer rijden zo lang het gewicht van je auto met trailer niet meer dan 4250 kg bedraagt.

Rijbewijs BE
Heb je voor 19 januari 2013 je rijbewijs BE behaald, dan mag je alle trailers gebruiken. Er is dan geen grens aan het gewicht of laadvermogen. Let wel op dat je altijd even nakijkt wat de maximale trekhaaklast van je auto is. Dit is terug te vinden op je kentekenbewijs. Heb je na deze datum je rijbewijs BE gehaald dan geldt er een maximaal gewicht (leeg + laadvermogen) van de alleen de trailer van 3500 kg.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013