Stijgende wintertemperatuur strop voor verkoop winterbanden

De relatief warme winters van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een enorme daling in de verkoop van winterbanden. Voorlopig lijkt hier nog geen einde aan te komen, want ook de komende periode krijgen we waarschijnlijk te maken met een zachte winter. De verkoop van vierseizoenbanden is daarentegen enorm gestegen.

Omzetdaling

Afgelopen winter zagen veel verkopers van winterbanden hun omzet teruglopen. Gemiddeld werden er 12 procent minder winterbanden verkocht. Van de winterbanden die verkocht werden werden er wel meer budgetbanden verkocht. Dit leidde tot, een omzetdaling van maar liefst 17 procent. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. De verkopers zagen echter een enorme stijging van de verkoop van vierseizoenenbanden. De verkoop van deze banden steeg met maar liefst 41 procent.

Stijgende wintertemperatuur

Tot vier jaar terug bleef de verkoop van winterbanden stijgen. De winter van 2010 werd gemeten als de koudste winter in veertien jaar. Veel verkopers van winterbanden zagen dit terug in hun omzet. De gemiddelde wintertemperatuur van dat jaar bedroeg 1,1 graden Celsius, terwijl gemiddeld de wintertemperatuur 3,3 graden Celsius is. Het jaar daarop lag de gemiddelde temperatuur nog steeds onder de gemiddelde wintertemperatuur. In de periode 2009-2010 werden er 1,2 miljoen winterbanden verkocht en de verkoop steeg het jaar erop naar 1,7 miljoen winterbanden.Vanaf 2011 ligt de gemiddelde wintertemperatuur elke winter boven het gemiddelde. Sindsdien is de verkoop van winterbanden gedaald. In 2013-2014 werden er nog maar één miljoen winterbanden verkocht. De vierseizoenenbanden maken echter hun opmars. In 2014 is het aandeel van deze banden van 3,3 procent in 2013 naar 3,9 procent in 2014 gestegen.

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013