Steenmarters en uw auto


Een relatief klein dier, die toch een hoop schade aan uw voertuig kan aanrichten: de steenmarter. Via de onderkant van de auto kan de steenmarter in de motorruimte komen, waar kabels met visolie al snel het doelwit zijn. Vooral jonge steenmarters proberen of ze die kabels kunnen eten. Daarom bijten ze met hun scherpe tanden al snel een aantal kabels kapot. Dat geeft veel schade.

Visolie
Vooral auto’s met visolie in de kabels zijn risicovol. Het is niet bekend of bepaalde merken meer of minder gevoelig zijn.  Hoeveel schade steenmarters aanrichten aan auto’s met visolie in de kabels, hangt vooral af van het specifieke gedrag van de steenmarter.

Moderne en duurdere auto’s zijn vaak beter afgeschermd qua motorruimte. Daarbij zijn de auto’s meestal beter geïsoleerd. De koppelingen van de kabels zijn beter afgeschermd. Daardoor is de kans op schade een stuk kleiner.

Zo verjaagt u marters en beschermt u de auto
De motorruimte van een auto is niet dicht te maken. Toch zijn er verschillende manieren om de marter uit de auto te verjagen en zo steenmarters te bestrijden. Die middelen werken slechts tijdelijk. Bijvoorbeeld geluiden en geuren werken slechts tijdelijk. Dus keert de steenmarter na een aantal dagen weer terug. Gaat de steenmarter dood, dan neemt een andere marter waarschijnlijk snel het territorium over.

Wordt de schade vergoed?

Valt schade door een marter onder de dekking van uw verzekering? Dat ligt aan de verzekeraar. Sommige autoverzekeraars keren wel een vergoeding uit als de leidingen en bedraging in de motorruimte is doorgeknaagt, maar sommigen ook niet. Het probleem zit vooral in het feit dat de auto stil staat. Een aanrijding met een steenmarter veroorzaakt een heel ander soort schade, dan als de auto stil staat.

Met een WA-verzekering bent u in ieder geval niet verzekerd tegen schade die is veroorzaakt door een knagende steenmarter. De WA-verzekering dekt namelijk alleen schade die u heeft veroorzaakt bij andere automobilisten. Daaronder valt dus geen schade aan bijvoorbeeld kabels. Een beperkt cascoverzekering kent hetzelfde probleem: schade wordt alleen vergoed als die schade is aangericht door een andere bestuurder. Daaronder valt dus geen steenmarter.

Met een volledig cascoverzekering kan het wel
Heeft u een volledig cascoverzekering? Dan is het de moeite waard om een belletje te plegen met de verzekeraar. Er zit een goede kans in, dat de verzekering schade door steenmarters dekt. Dat kan dan wel gevolgen hebben voor uw no-claim en schadevrije jaren. Daarom is het goed om navraag te doen. Soms is de schade namelijk de moeite van het melden niet waard. Dan is het beter om de schade zelf te betalen, om zo de korting van uw no-claim te behouden.

Vergelijken
Weet u welke autoverzekering het best bij u past? Het loont de moeite om verschillende autoverzekeraars met elkaar te vergelijken. Op die manier weet u bij welke autoverzekeraar u het best verzekerd bent. De verzekering met de laagste prijs, komt op onze site bovenaan te staan. Ga terug naar de voorpagina en vul uw persoonlijke situatie in. Dan kijkt onze website niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar de dekking van de autoverzekering. De laagste prijs is namelijk niet altijd gelijk aan de voordeligste autoverzekeraar. Daarnaast kunt u doorklikken naar de website van de verzekeraar. Daar staat vaak meer informatie over de polisvoorwaarden. Door autoverzekeringen te vergelijken betaalt u dus nooit teveel.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.