Stap over en bespaar 121 euro per jaar


Tegenwoordig is het bezitten van een auto een dure hobby. Nederland is ongeveer zeven miljoen particuliere autobezitters rijk. De verwachting zou dan zijn dat die automobilisten spaarzaam omgaan met de verzekering van hun dure bezit. Toch is het tegendeel het geval: veel Nederlanders betalen op dit moment structureel te veel, doordat ze bang zijn om over te stappen. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt.

121 euro per jaar
De Autoriteit Consument en Markt deed onderzoek naar de premie die een verzekerde betaalt voor de autoverzekering. Uit dat onderzoek blijkt dat verzekerden jaarlijks gemiddeld 121 euro mislopen. De autoverzekeraars verdienen op jaarbasis in totaal 800 miljoen euro aan niet-kritische autobezitters. Tegenwoordig heeft men geen tijd om de diepte in te gaan voor wat betreft verzekeren. Zo laten verzekerden structureel een enorme besparing liggen.

Verzekeren voor het veilige gevoel
Nederlanders willen zich graag veilig voelen. Daarom geven we samen met Zwitserland het meeste geld uit aan schadeverzekeringen, namelijk 50 miljard per jaar. Door de drang naar veiligheid vinden verzekerden het vaak eng om over te stappen naar een andere verzekeraar, of van dekking  te wisselen. Onwetendheid speelt een grote rol in de angst om te wisselen. Want veel autobezitters hebben geen tijd en kennis om zich te verdiepen in de verzekeringswereld. Daardoor weten veel verzekerden ook niet dat ze fors kunnen besparen op de autoverzekering. Het is simpelweg teveel gedoe om alle verzekeraars uit te zoeken.

Dubbel verzekerd
Het veilige gevoel komt helemaal weer terug als we ons beseffen dat veel Nederlanders een dubbele dekking hebben. Juridische hulp is bijvoorbeeld bij verkeersongevallen al inbegrepen in de gezinsrechtsbijstandverzekering. Dan biedt de autoverzekeraar ook nog eens een verkeersrechtsbijstandverzekering aan. En die had de verzekerde dus al. Datzelfde geldt voor pechhulp: verzekerden die een lidmaatschap bij de ANWB hebben lopen, terwijl ze pechhulp ook meeverzekeren bij de autoverzekeraar. Dat is dubbelop. Zo gooit u geld weg.

Eigen risico
Het eigen risico is het deel dat de verzekerde uit eigen zak betaalt bij schade door eigen schuld. Wie bijna nooit schade veroorzaakt, of geen onaardige financiële buffer heeft, kan een hoger eigen risico nemen. Het voordeel van een hoog eigen risico is hetzelfde als bij zorgverzekeringen: de maandelijkse premie gaat omlaag.

Krijg korting dankzij schadevrije jaren
Iedere verzekeraar bepaalt zelf hoeveel korting zij geeft bij schadevrije jaren. Op basis van het aantal schadevrije jaren, kijkt de verzekeraar op welke trede van de bonus malusladder de verzekeraar staat. Wie meer schadevrije jaren heeft, krijgt een hogere korting.

Bij schade moet u een overweging maken: ‘meld ik de schade en verlies ik een schadevrij jaar?’ of ‘meld ik geen schade en betaal ik deze uit eigen zak?’ Het voordeel van de laatste optie kan zijn dat u de korting niet kwijtraakt. De korting weegt dan op tegen de kleine schade die u heeft veroorzaakt. Het zou zonde zijn daar geld op te verliezen.

Bang om schadevrije jaren kwijt te raken bij het overstappen? Dat is niet nodig. Het aantal schadevrije jaren is op te vragen bij het Roy-datasysteem. U geeft het aantal schadevrije jaren dan door bij de nieuwe autoverzekeraar. De autoverzekeraar kan dan berekenen op hoeveel korting u recht heeft.

Casco dekking
Bepaal bij het afsluiten van een autoverzekering welke dekking u nu echt nodig heeft. Een ouder dan 4 of 5 jaar, hoeft niet allrisk verzekerd te zijn. De dagwaarde van de auto ligt lager dan de premie. De dagwaarde is het bedrag dat u terugkrijgt in geval van total loss. Meestal verzekert de verzekeraar een auto van tien jaar of ouder alleen voor de wettelijke aansprakelijkheid. Kijk daarom eerst goed naar de leeftijd van de auto, alvorens een keuze te maken in de dekking.

Niet teveel de diepte in? Vergelijk!
De beste tip: vergelijk autoverzekeringen door een vergelijkingssite als AutoverzekeringBerekenen te gebruiken. Autoverzekeraars wijzigen nogal eens tarieven. Onze website houdt dat nauwkeurig bij. Door de persoonlijke situatie in te vullen, komt u er in een muisklik achter welke verzekeraar het best bij u past.

Eerst een nieuwe autoverzekering
Stapt u over? Denk er dan om eerst af te wachten op acceptatie bij de nieuwe autoverzekering. Zonder die acceptatie kunt u de oude verzekering beter niet opzeggen. Als de nieuwe autoverzekeraar de aanvraag niet accepteert, zit u zonder autoverzekering. En dan mag u de weg niet op.

Let daarom altijd ook goed op de beëindigingstermijn van het bestaande verzekeringscontract. Wellicht zit u aan een jaarcontract vast. Dat is vaak het geval als u onlangs al eens h ebt overgestapt.

Wie langer dan een jaar een autoverzekering heeft en niet uitdrukkelijk akkoord is gegaan met een langere looptijd dan één jaar, heeft vaak een opzegtermijn van maximaal een maand. Dan is het zeker de moeite waard om nu al autoverzekeringen te vergelijken. Gooi geen geld meer weg, bespaar vandaag!

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.