Schone diesels in 2014 niet meer belastingvrij


De laatste maanden worden schone diesels massaal gedumpt. Dat meldt autoverzekeraar ANWB. Nu zijn schone diesels nog belastingvrij, maar dat verandert in 2014.

Voordeel
Tot 2014 heeft de eigenaar van een schone dieselauto een financieel voordeel. Daarvoor gold namelijk een lagere dieselprijs. Maar dat voordeel is per 1 januari 2014 verdwenen. Dan wordt de som voor een dieselauto compleet anders. Daardoor proberen veel eigenaren van dieselauto’s nu hun wagen te verkopen.

Run op diesels
De afgelopen jaren was er een enorme run op dieselauto’s. Ze hadden een zeer zuinige en schone motor, waardoor de auto’s erg gewild waren. Aan zo’n zuinige motor zat namelijk een flink financieel voordeel. Tot 2014 betaalt de dieselrijder geen BPM en geen wegenbelasting voor de allerzuinigste modellen. Aan de pomp profiteerde men bovendien van een lagere dieselprijs.

Veel kopers van een dieselauto’s  zouden anders niet genoeg kilometers maken per jaar, om de hogere wegenbelasting terug te kunnen verdienen. Door het niet hoeven te betalen van de motorrijtuigenbelasting, werd het aanlokkelijk om diesel te rijden. Onder anderen Skoda, Fiat, Alfa Romeo en VW Polo waren merken die de afgelopen jaren niet aan te slepen waren. Nu worden dieselauto’s massaal afgedankt.

Restwaarde niet lager
De restwaarde van de dieselauto ligt niet lager dan verwacht. De restwaarde stond in het verleden onrealistisch hoog, doordat dieseleigenaren vrijgesteld waren van motorrijtuigenbelasting.

Verkopen is niet slim
Autoverzekeraar ANWB meldt dat het niet slim is om nu een schone diesel te verkopen. Een auto die slechts drie jaar oud is, kan nooit het verkopen al waard zijn. Een paar jaar geleden was volgens de ANWB al goed te voorzien dat de MRB-vrijstelling eens op zou houden. Al die tijd hebben dieselrijders al flink voordeel gehad.

De kilometerkosten blijven voor een dieselauto nog altijd laag. Daarom is het geen slim idee om de dieselauto nu te koop aan te bieden. Over een aantal jaar zullen de autokosten niet dalen. Daarom loont het niet om nu de auto nog te verkopen, volgens de ANWB.

Opmerkelijk veel diesels te koop
De laatste tijd is er een explosieve stijging te zien in het aantal te koop aangeboden kleine, schone diesels. Die diesels zijn gebouwd voor 2010. Doordat er een enorm groot aanbod in deze schone dieselauto’s is, staat de prijs van een dieselauto onder grote druk. Volgens Menno Neeteson van de ANWB zijn die auto’s voor de export ook niet interessant: “In het buitenland heeft men liever  een normale viercilinder diesel met wat meer power. Dan rijdt je makkelijker in de bergen en over heuvels.” Volgens Neeteson is een driecilinder diesel dan niet krachtig genoeg.

De bestuurder die op zoek is naar een compacte auto, met een kleine schone dieselmotor, en daar ook vaak mee op pad is, kan nu zijn of haar slag slaan. De MRB kan nu terug worden verdiend.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.