Schade aan uw auto door vuurwerk: bent u verzekerd?

De kalender loopt weer tegen het eind van het jaar. Een risicovolle tijd voor uw auto: er kan schade aan uw auto veroorzaakt worden door vuurwerk. Steeds vaker komt het voor dat met name jongeren moedwillig met vuurwerk auto’s beschadigen, of zelfs in brand steken. Hoe zit dat verzekeringstechnisch?

Hoe bent u verzekerd?
Als uw voertuig all risks verzekerd is, zal alle schade aan uw auto onder de dekking van de verzekering vallen. Meestal heeft het claimen van dit soort schade echter wel gevolgen voor uw korting voor het schadevrij rijden, of uw schadevrije jaren. Als er echt sprake is van brandschade, gaat de claim vaak niet ten koste van uw bonus-/maluskorting.

Wie beperkt casco of WA+ verzekerd is, kan een claim voor brandschade indienen bij de verzekeraar. De autoverzekeraar zal dan proberen een regeling te treffen om de veroorzaakte schade te kunnen dekken.

Een verzekerde met slechts een WA-casco kan geen claim bij vuurwerkschade indienen. Daarom is het belangrijk om alle volledig casco autoverzekeringen te vergelijken. U kunt dan uw auto tegen vuurwerkschade verzekeren.

Moedwillige schade
In sommige gevallen heeft de verzekerde een vermoeden dat de schade moedwillig is veroorzaakt. In dat geval doet u aangifte van vernieling bij de politie. Denk daarbij aan vuurwerk dat is vastgemaakt aan uw auto, of expres naar uw voertuig is gegooid.

Dit jaar heeft de politie aangekondigd om dit soort vandalisme strenger te bestraffen en strenger te controleren. In sommige gevallen wordt er zelfs snelrecht toegepast voor dit sort vergrijpen.

De verzekeraar verhaalt de schade dan op de veroorzaker van uw schade. Dit kan echter alleen als de dader van het vandalisme bekend is. Zelf kunt u ook nog eventuele schade verhalen op de daders. Meestal is het mogelijk om online aangifte te doen bij de politie.

Bent u benieuwd welke autoverzekering het beste bij u past? Autoverzekeringen vergelijken geeft antwoord op uw vraag.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.