Roydata

In Nederland is het hebben van ten minste een WA-autoverzekering voor iedere autobezitter verplicht. Het is toegestaan een WA-cascoverzekering of Allrisk autoverzekering af te sluiten. Deze twee verzekeringen bevatten namelijk al de WA-autoverzekering. Wie echter niet tijdig betaalt of regelmatig wangedrag vertoont op de weg en daarbij veel ongelukken veroorzaakt, krijgt een negatieve aantekening de Roydatabase. In dit artikel leggen we beter uit wat een Roydatabase precies is, en wat verzekeraars ermee kunnen.

Schadevrije jaren
Roydata is het systeem dat autoverzekeraars gebruiken om informatie over verzekerden op te slaan. Deze database is een centrale database die alle autoverzekeraars gezamenlijk kunnen gebruiken. De belangrijkste informatie is voor de verzekeraar het aantal schadevrije jaren. Daarmee kunnen verzekeraars immers aflezen of zij een groot risico lopen op het uitkeren van schadevergoedingen.

Autobestuurders die doorgaans veel schadevrije jaren hebben, staan hoog op de bonus-malusladder en kunnen dus rekenen op een korting. Het kan ook andersom: door voortdurend kleine schades te claimen, of door veel ongelukken te veroorzaken, krijg je een negatief aantal schadevrije jaren. Als dit gebeurt, betekent dit voor de verzekeraar dat zij een hoog risico hebben op uitbetaling. Daarom mag de autoverzekeraar je afwijzen op basis van het negatieve aantal schadevrije jaren.

Nieuw systeem
Het systeem is sinds 1 september 2007 ingevoerd. Het aantal schadevrije jaren worden in verzekeringstermen ‘royementsgegevens’ genoemd. Dit systeem vervangt de oude royementsverklaringen. Een groot voordeel daarvan, is dat het overstappen naar een andere autoverzekeraar een stuk gemakkelijker en sneller geworden is.

Een bijkomend voordeel is dat automobilisten zo dus geen kopie van een bonus-malusverklaring hoeven te bewaren of op te sturen naar hun nieuwe verzekeraar.

Beperkt houdbaar
Het is een misverstand te denken dat schadevrije jaren voor altijd geldig zijn. Het rijgedrag, de boetebedragen en de wetten van het verkeer zijn voortdurend in beweging. Daarom zijn schadevrije jaren slechts beperkt houdbaar.

Als de nieuwe autoverzekeraar dus geen informatie kan vinden over jou als automobilist, dan kan dat in principe twee dingen betekenen.

Zo kan het zijn dat de vorige autoverzekeraar het aantal schadevrije jaren niet heeft doorgegeven aan Roy Data. In dat geval is het verstandig zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de oude verzekeraar en te vragen het aantal schade vrije jaren alsnog te registreren

Een tweede mogelijkheid is dat het aantal schadevrije jaren niet meer geldig is. Bij het overstappen van autoverzekeraar, is het aantal schadevrije jaren nog maar een jaar geldig.

Opschorten
Wie een tijd in een leaseauto gaat rijden, en dus een tijd geen privé autoverzekering heeft, raakt zijn aantal schadevrije jaren dus na één jaar al kwijt. Dat kan erg zonde zijn, als de bestuurder besluit binnen een paar jaar zijn leaseauto weer in te wisselen voor een personenauto. Immers zijn alle schadevrije jaren vervallen, waardoor de premie opeens fors hoger uit kan vallen.

Een goede manier om je dit leed te besparen, is het opschorten van de autoverzekering. Als je besluit dit te doen, dan blijft het aantal schadevrije jaren na opzeggen nog drie jaar geldig. Na deze drie jaar, begin je opnieuw met het opbouwen van schadevrije jaren. Dit kan dus aanzienlijk schelen op de premie.

Controle
Wie denkt dat Roy Data een soort roddelrubriek voor autoverzekeraars is, kan opgelucht ademhalen. Roy Data kan en mag niet beschouwd worden als communicatiesysteem voor autoverzekeraars. Het is een bedrijf waarbij medewerkers aanvragen van autoverzekeraars verwerken. De gegevens worden dus eerst gecontroleerd.

Bovendien kent het systeem strenge eisen. Omdat het opslaan van persoonsgegevens gebonden zijn aan strenge regels van de Privacywet, toetst het College van Persoonsgegevens regelmatig of de gegevens op tijd bijgewerkt worden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.