Rijden zonder APK? Dit zijn de gevolgen

De Algemene Periodieke Keuring is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Je doet er dus verstandig aan dit goed bij te houden. Niet alleen voor de weggebruikers om je heen, maar ook voor je zelf. Waarom? Goedkoopsteautoverzekering.net legt het voor je uit.

Wanneer?

Heb je een LPG- of dieselauto ouder dan drie jaar of een benzineauto die ouder dan vier jaar is, dan moet je de auto om de zoveel tijd laten keuren. Deze Algemene Periodieke Keuring hoeft in de eerste acht levensjaren van de auto slechts om het jaar, maar is daarna een jaarlijkse verplichting en dient uit eigen zak betaald te worden.

Autobezitters die hier niet aan voldoen brengen ten eerste andere weggebruikers in gevaar. Het keuren van de auto is essentieel voor een veilige deelname aan het verkeer. Daarnaast kan het niet goed bijhouden hiervan ook flink nadelig uitpakken voor jezelf.

Wat riskeer ik?

Zonder APK kun je bij het rijden van schades in de meeste gevallen niet meer rekenen op een volledige dekking door je autoverzekering. Verzekeraars hebben doorgaans geen begrip voor bestuurders die met kapotte remschijven, versleten profiel op de banden of een kapotte voorlamp op een andere auto in rijden. Of nog erger, op een ander persoon.

Naast de mentale klap, zal zulke schade ook in je portemonnee goed voelbaar zijn. Een autoverzekering kun je niet afsluiten zonder een geldig APK, het rekenen op schadedekking bij het ontbreken ervan zou dan ook een tikkeltje hypocriet zijn.

Hoe kan ik dit voorkomen?

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) biedt jou als auto-eigenaar op haar website ruim de gelegenheid om te checken of je auto nog wel in het bezit is van een geldige APK. Je kunt heel gemakkelijk zien wanneer jij je auto weer moet laten keuren. Ook krijg je een maand voor de afloopdatum nog eens een herinneringsbrief van de RDW op de mat.

Benieuwd naar wat jij kunt besparen op je autoverzekering? Of bij welke verzekeraars je aan moet kloppen voor een gratis APK? Bereken je premie of kijk voor een eerlijke vergelijking op Goedkoopsteautoverzekering.net.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013