Premie autoverzekering stijgt fors


De premie voor een autoverzekering gaat fors omhoog. Verzekerden betalen dit jaar tientallen euro’s meer om hun voertuig te verzekeren. Uit onderzoek van verschillende vergelijkingssites stegen de premies in korte tijd met zo’n zestien procent. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Belastingen stijgen
De premiestijging is vooral toe te schrijven aan het verhogen van de assurantiebelasting. Deze belasting steeg aan het begin van dit jaar van 9,7 naar 21 procent.

In oktober 2012 werd al bekend dat de verzekerde tot 100 euro meer zou gaan betalen aan belasting. Dat de premie nu zo fors stijgt, komt ook doordat er een sanctiebepaling in het Belastingplan voor 2013 is opgenomen. Die bepaling geeft verzekeraars toestemming om de assurantiebelasting te laten naheffen bij ontwijkend gedrag.

Hogere schadelast
Een aantal verzekeraars verhoogde de vergoeding voor een autoverzekering vanwege een hogere schadelast. Met name de online verzekeraars lieten de premies stijgen. Daar is de premiestijging mogelijk doordat verzekerden zelf een autoverzekering direct afsluiten. Bij een online autoverzekering is er immers geen tussenpersoon die kan onderhandelen.

Nog altijd de laagste
Ook het Verbond van Verzekeraars ziet de stijging. Toch benadrukt de bond dat Nederland in een voorkeurspositie zit. De autopremies in ons land behoren namelijk tot de laagste van Europa. “De verhoging van de assurantietaks speelt een rol. Net als de waarschuwing van de Nederlandsche Bank.”, zegt zegsvrouw Geertje Janssen in het AD. De Nederlandsche Bank dringt er bij de verzekeraars op aan om passende premies te hanteren.

Zwaardere letselschades
Volgens autoverzekeraar Allsecur is er nog een belangrijke trend te zien rondom de premie voor een autoverzekering. De verzekeraar stelt vast dat er zwaardere letselschades voorkomen. Deze schademeldingen zorgen voor hogere kosten, die aan de verzekerde worden doorberekend. Daarnaast wijst Allsecur op de btw-verhoging van 19 naar 21 procent. Vorig jaar oktober ging deze verhoging in.

De auto is duurder geworden
Niet alleen de autoverzekering is duurder geworden. Automobilisten betalen sinds 2011 zo’n elf procent meer aan het autorijden. De benzineprijs, aanschafprijs en wegenbelasting zijn de afgelopen jaren ook flink in de papieren gaan lopen.

Onlangs meldde ook het Centraal Bureau voor de Statistiek nog dat de prijs voor benzine in januari met ruim drie procent steeg, ten opzichte van vorig jaar. Een nieuwe auto kost dit jaar tot wel acht procent meer.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.