Premie autoverzekering gehalveerd bij zelfrijdende auto

Wanneer de zelfrijdende auto op de markt komt, betaalt men waarschijnlijk nog maar de helft van het bedrag dat zij nu betalen voor hun autoverzekering. Het risico op ongelukken is met een zelfrijdende auto namelijk veel kleiner dan wanneer een mens de controle over de auto heeft. Daarnaast is het mogelijk dat de autofabrikant voor een deel aansprakelijk wordt gehouden voor ongevallen.

Eerste zelfrijdende auto

Eén vierde van de nieuwe auto’s die op de markt gebracht worden, heeft al zelfwerkende functies. Zo kunnen deze auto’s zichzelf inparkeren, de bestuurder waarschuwen als ze afdwalen van hun baan of zelfs een noodstop maken. Deze zelfwerkende functies zorgen voor 25 tot 45 procent minder auto-ongelukken. Om deze reden bieden verzekeraars in Engeland nu al 10 procent korting aan bestuurders van deze auto’s.

Goedkoopsteautoverzekering.net verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat auto’s ook automatisch het stuur zullen overnemen als wordt vastgesteld dat de bestuurder te slaperig is of te veel alcohol in heeft genomen. De eerste volledig zelfrijdende auto komt naar verwachting in 2020 op de markt.

Premie gehalveerd

In negen van de tien gevallen is slecht rijgedrag de oorzaak van een auto-ongeluk. Met de komst van de volledig zelfrijdende auto zou het aantal ongelukken dus met 90 procent af moeten nemen. De Britse nieuwswebsite The Telegraph interviewde een aantal autoverzekeraars. Zij gaven aan dat dit wel eens zou kunnen betekenen dat de premie voor de autoverzekering gehalveerd wordt wanneer men in zelfrijdende auto’s gaat rijden.

In Nederland betaalt men gemiddeld 75 euro per maand voor de autoverzekering. Op het moment dat de premie gehalveerd wordt zal de gemiddelde Nederlander dus ongeveer 450 euro per jaar besparen.

Autoverzekeringen

Natuurlijk moet er iemand verantwoordelijk worden gesteld bij een ongeluk, ook als dit met een zelfrijdende auto is. Goedkoopsteautoverzekering.net verwacht dat de aansprakelijkheid, wanneer de auto automatisch rijdt, bij de autofabrikant ligt. De kans is wel aanwezig dat autofabrikanten deze kosten doorrekenen in de verkoopprijs van zelfrijdende auto’s.

Ondanks de verwachting dat de autofabrikant voor een groot deel verantwoordelijk zal worden gesteld voor auto-ongelukken, zal de particuliere autoverzekering nooit geheel verdwijnen. De auto’s zullen nog steeds door de eigenaar verzekerd moeten worden tegen bijvoorbeeld brand of diefstal.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013