Politie start met preventie


De week van 4 tot 8 maart staat in het teken van auto-inbraakpreventie. Agenten gaan scholieren, leden van buurtpreventieteams en autobezitters informeren over hoe de verzekerde met eenvoudige maatregelen een auto-inbraak kan voorkomen.

Samenwerking
De politie overlegt regelmatig over hoe het aantal auto-inbraken in Nederland kan worden teruggedrongen. Door te overleggen met partners krijgt de politie extra middelen. Zo adviseert men de gemeente en woningcorporaties over maatregelen om inbraak te voorkomen. Agenten kijken ook samen met gemeentelijke toezichthouders, scholieren en buurtpreventen naar geparkeerde auto’s.

Alert
Er wordt opgeroepen om alert te zijn. Wie een verdachte situatie ziet, wordt gevraagd om dat direct bij de lokale politie te melden. De interesse gaat vooral uit naar personen die normaal gesproken niet in de buurt gezien worden, of vaak gezien worden rondom geparkeerde auto’s. De politie hoort graag met welke voertuigen verdachte personen zich verplaatsen. Door een goed signalement door te geven kan een auto-inbraak voorkomen worden.

Eenvoudige maatregelen
Adviezen om inbraak te voorkomen zijn onder anderen het goed afsluiten van de auto en het niet laten liggen van kostbaarheden in de auto. Vaak laten verzekerden camera’s, navigatieapparatuur, autopapieren, geld en creditcards onbeheerd achter in de auto.

Wie het teveel werk vindt om de voorwerpen telkens mee te nemen, kan een kluis in de auto inbouwen. Bovendien is het belangrijk dat de spullen zijn geregistreerd.

Ook is het belangrijk om de auto te parkeren op een goed verlichte parkeerplaats, op een plek met veel bebouwing, of langs een drukke weg. Daardoor worden autodieven afgeschrikt.

Vijf
Een auto-inbraak duurt gemiddeld vijf seconden. Het duurt voor de bestuurder echter vijf uur om aangifte te doen en de zaak af te handelen met de autoverzekeraar. Daarnaast kost het vijf dagen om de auto te laten repareren en ongeveer vijf weken om de nieuwe apparatuur in de auto in te laten bouwen.

Wanneer de politie bellen?
Wie iets verdachts ziet, wordt opgeroepen om 112 te bellen. Geef direct door wat u ziet of hoort. De politie reageert dan direct op de melding. Op een later moment wordt er geïnformeerd over de afloop. Als er niet direct spoed is, kunt u 0900-8844 bellen. Wie liever anoniem een auto-inbraak meldt, kan bellen met Meld Misdaad Anoniem, op het telefoonnummer 0800-7000.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.