Polisvoorwaarden: welke regelingen zijn er?
Voor de meeste verzekerden is het lezen van polisvoorwaarden een vervelende bezigheid. Dat komt vooral door de taal die verzekeraars gebruiken. Toch hoeft het lezen van de polisvoorwaarden niet ingewikkeld te zijn. De verzekerde moet weten waar hij of zij op moet letten.
Bij de meeste verzekeraars zijn de voorwaarden op hoofdlijnen gelijk. De meeste verschillende zitten vooral in de bonus/malus-ladder en de nieuwwaarderegeling.
Nieuwwaarde
Bij autoverzekeringen zijn er drie waarderegelingen: de nieuwwaarderegeling, de occasionwaarderegeling en de dagwaarderegeling. Bij een vrij nieuwe auto, krijg je bij totaalverlies meestal de nieuwwaarde terug. Onder totaalverlies verstaat de verzekeraar total-loss, of diefstal.
Binnen een bepaalde periode kan de verzekerde de nieuwwaarde van de auto vergoed krijgen. Dat is het bedrag, waarmee u een gelijkwaardige auto kunt aanschaffen. Per verzekeraar verschilt het uitkeren van de nieuwwaarde. Hoe hoog de nieuwwaarde is, ligt maar net aan het uitgangspunt van de autoverzekeraar. De ene verzekeraar kijkt naar de catalogusprijs van de auto. De andere verzekeraar kijkt naar wat u daadwerkelijk voor de auto heeft betaald. Dat is de aanschafwaarde. De aanschafwaarde ligt altijd lager dan de nieuwwaarde.
De klok tikt door
De nieuwwaarderegeling geldt maar binnen een bepaalde periode. Daarnaast hebben een aantal verzekerd een maximumbedrag vastgesteld: 100% van de aanschafwaarde, of 110% van het verzekerde bedrag. Meestal geldt de nieuwwaarderegeling een jaar. Tegenwoordig zijn er ook verzekeraars die een optionele dekking aanbieden. Dan krijgt u na twee of drie jaar nog de nieuwwaarde van uw auto terug. Na vier jaar is vaak alleen de dagwaarde nog een optie.
Occasionwaarde
Wie een tweedehandsauto koopt, krijgt alleen de occasionwaarde terug. Dat is het bedrag dat u bij totaalverlies ontvangt. Het bedrag is gelijk aan wat u hebt betaald voor de tweedehandsauto. Er zit een groot verschil in occasionwaarde en dagwaarde, qua uitkering. Soms kan het verschil tussen de occasionwaarde en de dagwaarde wel enkele honderden euro’s bedragen.
Niet iedere verzekeraar werkt met de occasionwaarde. Verzekeraars die wel een occasionwaarderegeling aanbieden, bieden deze vaak standaard aan. Het is een kosteloos onderdeel van de allrisk- of beperkte cascoverzekering.
Verzekeraars kijken wel degelijk naar waar u de auto heeft gekocht. Veel verzekeraars keren alleen de occasionwaarde uit, als de auto is gekocht bij een bij BOVAG aangesloten bedrijf, of bij een officiële merkdealer. Wie de auto dus van een particulier koopt, zal de occasionwaarde in geen geval terugkrijgen. Bij sommige verzekeraars hoeft de verzekerde alleen de aanschafwaarde aan te tonen. Dat kan met de originele nota, of het bankafschrift.
Dagwaarde
In sommige gevallen keert de autoverzekeraar alleen nog de dagwaarde uit. Dat is het bedrag, wat de auto vandaag de dag nog waard is. Vaak hanteren verzekeraars daarvoor tweedehandssites. In de praktijk kijkt de verzekeraar nog wel eens op sites als Marktplaats om te kijken wat een auto vandaag nog waard is. Gebaseerd op die prijs, komt de verzekeraar tot de dagwaarde. De dagwaarde ligt vaak een stuk lager dan de nieuwwaarde.
Besluiten
Kijk bij het afsluiten van een autoverzekering goed naar de regelingen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.