Na Pay-How-You-Drive ook Pay-As-You-Go: autoverzekeringen op maat gemaakt

Met Pay-How-You-Drive verzekeringen krijgen automobilisten die goed rijgedrag vertonen een fikse korting op hun premie. App-ontwikkelaars proberen klanten nu te paaien met de Pay-As-You-Go regeling. Deze zou ideaal zijn voor bestuurders die slechts af en toe de auto pakken: je betaalt namelijk per uur.

Maar hoe werkt dat dan? Bij apps als het onlangs gelanceerde Cuvva betalen bestuurders per maand een relatief laag bedrag aan abonnementskosten. Afhankelijk van de auto en de regio varieert dit tussen de 10 pond (11 euro) en 30 pond (34 euro). Daarna rekent Cuvva per ritje van een uur zo’n 1,20 pond (1,40 euro). Dat zou ideaal zijn als je tijdelijk de auto leent van een vriend of familielid.

,,Het is toch belachelijk dat ik voorheen niet voor de korte termijn een verzekering af kon sluiten”, zo beweert Cuvva-bedenker Freddy Macnamara in een statement. Volgens hem gaat de app dan ook ‘levens veranderen’. Macnamara verwacht dat mensen die minder dan 4000 mile (ongeveer 6500 kilometer) per jaar rijden, zo’n 500 tot 100 pond (euro) besparen.

Maar er zitten ook nadelen aan deze ‘ideale’ app. Wie toch wat vaker de auto pakt, krijgt al snel te maken met oplopende kosten. Ook zal niet iedereen voor de app kiezen vanwege privacy redenen. Een automobilist die gebruik maakt van de app stuurt behoorlijk wat data door naar de verzekeraar.

Buitenkansje Desondanks zien veel investeerders de zogenoemde ‘on-demand’-apps als een buitenkansje. Volgens de technologische website Nanalyze wordt er in applicaties als Cuvva ‘enorm geïnvesteerd’. Ook de voorganger Metromile, rond 2011 ontwikkeld in San Francisco, is populair.

De toepassingen spelen dan ook slim in op de verzekeringsmarkt, waarin premies van reguliere verzekeraars steeds verder stijgen. Gek genoeg richten deze verzekeraars zich nog nauwelijks op de trend van op maat gemaakte autoverzekeringen, zo signaleert Nanalyze.

Terwijl klanten toch positief op de diensten lijken te reageren. Bij de Pay-As-You-Go applicaties slaat

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013