Oververzekering, zonde van het geld

Veel Nederlanders doen aan oververzekering. Het gevoel van veiligheid is dan groter dan de daadwerkelijke noodzaak om zich tegen bepaalde situaties te verzekeren. Dat is natuurlijk: het zit in ons systeem. Als onderdeel van de zogeheten piramide van Maslow, die de eerste levensbehoeften beschrijft. Veiligheid, bescherming en zekerheiden is een onderdeel van de piramide.

Hetzelfde
Jarenlang blijven verzekeren zich op dezelfde manier verzekeren. Omdat er geen tijd is om eens kritisch te kijken naar de autoverzekering. Wie immers al jaren bij dezelfde tussenpersoon zit en altijd trouw de premies betaalt, heeft er weinig behoefte aan om dat te veranderen. De verwachting is bovendien meestal dat de tussenpersoon alles goed beheert.

En daar zit de besparing. Door kritisch te kijken naar uw autoverzekering, komt u er achter dat u mogelijk onnodige premies betaalt. Door enkele uren te investeren, in het bekijken van verschillende autoverzekeringen, kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen.

Voorbeeld
Stel dat u een complete autoverzekering heeft, met nog enkele aanvullende dekkingen. In de aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld een zekerheid voor inzittenden, die u jaren geleden afsloot, toen u nog regelmatig met vrienden op stap ging. Nu bent u regelmatig de enige persoon in de auto. Dan is deze dekking onnodig. Een goed voorbeeld van verspilling.

Twee keer hetzelfde verzekeren
Sommige autoverzekeringen bieden precies hetzelfde, maar onder een andere naam. Omdat de verzekerde verschillende verzekeringen bij verschillende verzekeraars kan afsluiten, is het goed mogelijk om dubbelop een verzekering af te sluiten. Simpelweg omdat de dekkingen exact hetzelfde zijn, maar de naam verschilt.

Hoe voorkomt u oververzekering?
U kunt autoverzekeringen vergelijken en daarmee oververzekering voorkomen. Welke verzekeraar biedt het meest? Wat heeft u eigenlijk echt nodig? Het loont om kritisch te zijn.

Wie geen tijd heeft om autoverzekeringen te vergelijken, of het uitzoeken van bijvoorbeeld polisvoorwaarden ingewikkeld vindt, kan een tussenpersoon inschakelen. Het is een goed idee om daar twee onafhankelijke tussenpersonen voor te vragen. Dan kunt u de onafhankelijke oordelen vergelijken en de juiste keuze maken.

Niet alles verzekeren
Alles verzekeren is geen optie. Het leven zit vol risico’s, die vaak te verzekeren zijn. Maar hoe groot is de kans dat u daar daadwerkelijk een verzekering voor nodig heeft, is klein. Bovendien verandert het aanbod constant. Daarom is het een goed idee om op regelmatige basis de autoverzekering onder de loep te nemen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.