Overstappen of stoppen: zo zegt u de autoverzekering op

Wie een autoverzekering heeft en graag wil overstappen, moet opzeggen. Maar vaak is dat een ingewikkeld karwei. U heeft bijvoorbeeld een opzegbrief nodig, om te sturen naar de autoverzekeraar. Hoe gaat het opzeggen van de autoverzekering eigenlijk in zijn werk?

Andere autoverzekeraar
Het kan zijn dat u een autoverzekeraar heeft gevonden die beter aansluit op uw wensen, of simpelweg goedkoper is. Dan kunt u overstappen van uw huidige autoverzekeraar, naar de voordeligere verzekeraar. Bij de meeste autoverzekeraars kunt u op ieder moment opzeggen. Dan is de voorwaarde wel dat de autoverzekering ten minste één keer is verlengd. Sinds 2010 is het namelijk verplicht om ten minste voor een jaar een autoverzekeraar af te sluiten. Dat geldt alleen voor autoverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbod van Verzekeraars.

Wie wil opzeggen, moet dat schriftelijk doen. Het is dan een goed idee om een aangetekende brief te sturen. Zo weet u zeker dat de verzekeraar de afmelding in goede staat heeft ontvangen.

Auto verkocht
Heeft u de auto verkocht? Dan kunt u de autoverzekering tussentijds stopzetten. Maak een kopie van het vrijwaringsbewijs van de auto, en stuur deze naar de autoverzekeraar. Veel verzekeraars storten dan de al betaalde premie terug. De polis wordt beëindigd. Niet bij alle autoverzekeraars is het opzeggen gratis. Er zijn voorbeelden bekend van verzekeringsmaatschappijen die een kleine vergoeding vragen, om de administratie bij te werken.

Een andere auto
Wie een andere auto heeft gekocht, is soms voordeliger uit bij een andere verzekeringsmaatschappij. In dat geval kunt u gewoon opzeggen bij de huidige autoverzekeraar en overstappen naar een andere. Is de autoverzekering eenmaal verlengd, dan kunt u de polis dagelijks opzeggen. De opzegtermijn is daarvoor één maand. Zegt u op? Dan moet dat schriftelijk gebeuren. Een aangetekende brief is dan de beste optie.

De voorwaarden veranderen
In sommige gevallen heeft u een contract met de autoverzekeraar, maar wijzigt de premie. Of de voorwaarden veranderen. In zo’n geval mag u per direct opzeggen. Zonder opzegtermijn. Het is zaak om bij premiestijging of bij veranderende voorwaarden adequaat te reageren. Wel is het noodzakelijk om eerst een andere verzekering af te sluiten, alvorens de oude op te zeggen.

Opschorten
Wilt u liever niet opzeggen, maar kiest u voor een tijdelijke stop? Dan kunt u de autoverzekering opschorten. Als u de polis opschort, betaalt u geen premie meer, maar dan mag u de weg ook niet meer op, met de auto. Koopt u een nieuwe auto, dan kunt u die direct op basis van dezelfde dekking verzekeren. Vrees niet voor het verlies van schadevrije jaren, want deze blijven bij het opschorten nog drie jaar geldig.

Bij royement verliest u na een jaar de schadevrije jaren. En dat is van invloed op de premie die u betaalt, als u weer een nieuwe autoverzekering afsluit. De schadevrije jaren zijn namelijk van invloed op het kortingspercentage op de premie. Dat kan een groot financieel voordeel opleveren.

Denk aan de opzegtermijn
Sinds 2010 geldt een contracttermijn van een jaar. Na de eerste verlenging van een jaar, kunt u dagelijks de autopolis opzeggen. Het is belangrijk dat tijdig te doen. Meestal wordt de standaardtermijn van een maand aangehouden. Eerder is altijd beter. Zo weet u zeker dat u feilloos kunt overstappen naar een andere autoverzekeraar.

Stel dat u besluit om op 13 september de autoverzekering af te sluiten. Dan beëindigt de autoverzekeraar per 13 oktober de verzekering definitief. Zorg ervoor dat u in tussentijd al een andere autoverzekeraar heeft gevonden.

Een opzegging gebeurt altijd schriftelijk. Met een aangetekende brief. Online opzeggen is tegenwoordig een optie, maar een aangetekende brief biedt meer zekerheid.

Opgezegd, maar geen nieuwe verzekering
Heeft u opgezegd, maar geen nieuwe autoverzekering geregeld? Dan mag de auto de weg niet meer op. Zonder verzekering mag de auto niet eens op de openbare weg staan. Het rondrijden zonder autoverzekering is een misdrijf. Daarom is het cruciaal om eerst een nieuwe autoverzekering te regelen, voordat u de autoverzekering afsluit. Zo voorkomt u nare verrassingen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.