Overstappen en toch uw schadevrije jaren behouden

Wie een jaar lang schadevrij rijdt, wordt door de verzekeraar beloond met een schadevrij jaar. Een schadevrij jaar levert extra korting op uw premie op. Dit is de zogeheten no-claimkorting. Maar wat gebeurt er met die schadevrije jaren als u besluit over te stappen naar een andere verzekeraar?

Schadevrije jaren worden geregistreerd
De verzekeraar bij wie u de verzekering opzegt is verplicht om in het programma Roydata te vermelden hoeveel jaren u schadevrij gereden heeft. Dit programma behoort toe aan de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. Het aantal schade vrije jaren moet ingevoerd worden na beëindiging van de verzekering. De nieuwe verzekeraar gebruikt deze gegevens door in de Roydata-database te kijken. Aan de hand daarvan wordt uw nieuwe premie bepaald.

Voorbeeld
Stel dat u elf maanden schadevrij hebt gereden. Dat wordt vermeld in Roydata. De nieuwe verzekeraar bepaalt nu of de verzekeraar bij het berekenen van de nieuwe premie uitgaat van één schadevrij jaar. Het kan zijn dat de verzekeraar bepaalt om nul schadevrije jaren te tellen. In dat geval profiteert u dus niet van extra korting. De meeste verzekeraars zullen echter uitgaan van één schadevrij jaar.

Opletten
Als u pas kort bij uw huidige verzekeraar lid bent, is het raadzaam om op het aantal schadevrije jaren te letten. Het is raadzaam om pas tussentijds over te stappen naar een andere verzekeraar als er overduidelijk sprake van een betere deal bij de andere partij is. Dat kan opwegen tegen het feit dat u het risico loopt om een aantal schadevrije maanden te verliezen.

Op zoek naar een andere verzekeraar?
Als u op zoek bent naar een andere verzekeraar, is het slim om autoverzekeringen te vergelijken. Op deze manier komt u er achter welke verzekeraar het voordeligst voor u is.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.