Opmars No-Cure No-Pay Advocaten zorgt voor duurdere autoverzekering

Autoverzekeraars moeten hun financiële positie managen door hun verzekering duurder te maken, volgens De Nederlandse Bank. Afgelopen jaar keerden de verzekeraars 300 miljoen euro meer uit dan zij aan premies ontvingen. Dit komt door een toename van het aantal letselschade claims. Deze toename gaat gepaard met het legaliseren van de No-Cure-No-Pay-regeling voor advocaten.

Uit de jaarcijfers van 2014 blijkt dat maar liefst 42 procent van de letselschade claims het gevolg is van verkeersongelukken. Dit legt enorm beslag op de autoverzekeringen, die deze claims moeten uitbetalen.

DNB stelt dat het van belang is dat autoverzekeringen zichzelf in bescherming nemen en de premies duurder maken.

Minder verkeersgewonden, meer schade claims

Uit de cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat er een daling is van 19.500 ernstige verkeersgewonden in 2012, naar 18.800 verkeersgewonden in 2013. Er zijn minder gewonden, maar meer schade claims.

Begin van een claimcultuur

Het lijkt erop dat er langzaam plaats gemaakt wordt voor een claimcultuur, waarin advocaten de hoofdrol spelen. Sinds 2014 is het voor vijf jaar toegestaan om als advocaat de no-cure-no-pay-regeling te hanteren. Het indienen van een schade claim is dan zonder kosten als de claim niet wordt gehonoreerd.

Deze regeling maakt het aanzienlijk meer aantrekkelijk om een schade claim in te dienen. Bij elk willekeurig letsel is het mogelijk om gratis en zonder risico een claim in te dienen voor de psychisch opgelopen schade door letsel. Volgens juristenkantoor.nl kan een bedrag voor psychische schade van een letsel oplopen tot 150.000 euro.

10 procent duurder

Deze bedragen moeten autoverzekeringen uitkeren. Om dit te kunnen blijven doen, raadt DNB daarom aan dat zij hun premies laten stijgen. Dit zou gaan om een stijging van ongeveer 10 procent.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013