Op wintersport? Goede voorbereiding helpt!

Of het nu winter of zomer in Nederland is: er is altijd een optie om op wintersport te gaan. Veel verzekerden kiezen ervoor dat per auto te doen. Immers is de bestuurder vrij om te gaan en te staan waar hij of zij wil, bepaalt zelf de hoeveelheid bagage en wie met meerdere personen reist, drukt de kosten enorm. Met meerdere personen kunt u van bestuurder wisselen, om nog genoeg energie voor bovenop de piste te hebben. Maar mag dat eigenlijk?

Meerdere bestuurders
Het is de verzekerde toegestaan de auto uit te lenen, zolang dit maar niet te regelmatig gebeurt. Een ritje naar de bergen voor een fijne skivakantie zal over het algemeen weinig problemen opleveren. Wel is het zo dat bij schade de verzekerde – en dus niet de bestuurder van dat moment – aansprakelijk is.

De juiste bagage mee
Naast het meenemen van de dagelijkse spullen, is het handig om de auto voor te bereiden op het winterweer. In winterse omstandigheden kan de accu het immers begeven, of de handrem kan vastvriezen. Dat zijn vervelende situaties die de bestuurder eenvoudig kan voorkomen: peil de staat van de accu en voorzie de auto van winterbanden en goede remmen. Ook koelvloeistof is belangrijk om mee te nemen. Vaseline doet overigens ook worden voor de deuren; u kunt er bevriezing mee voorkomen.

Hulp in het buitenland
Wie echt gaat voor de minste risico’s, kan een speciale buitenlandmodule bij de autoverzekeraar afsluiten. Dan verzekert u zaken die niet standaard door de autoverzekering worden gedekt. Autopech is al vervelend als het in Nederland gebeurt, maar in het buitenland is het extra vervelend. Daarom biedt een buitenlandmodule bijvoorbeeld pechhulp, maar ook een vergoeding als de auto gerepareerd moet worden. De inzittenden zijn ook verzekerd via de buitenlanddekking.

Om optimaal van de wintersport te kunnen genieten, vergoedt de verzekeraar bij deze module ook de kosten van extra overnachtingen als de reparatie langer duurt. Als de hersteller de auto niet (meteen) kan repareren, regelt de autoverzekering vervangend vervoer.

Winterbanden
Voordat u op pad gaat, is het belangrijk om de autobanden even na te laten kijken op de juiste spanning. Daarnaast is het handig om op winterbanden te  rijden. Sommige Europese landen stellen het zelfs verplicht dat de automobilist in de winter gebruikmaakt van winterbanden. Naast het feit dat u zonder winterbanden een boete riskeert, loopt u kans dat de verzekeraar niets uitkeert bij schade – u had immers een hoop ongemak kunnen voorkomen door op winterbanden te rijden.

Dankzij winterbanden verkort u de remweg op een gladde weg aanzienlijk. De banden geven bovendien een betere grip in de bochten. Niet geheel onbelangrijk om op winterbanden te rijden; banden vormen het enige contact tussen de weg en de auto. Zomerbanden voor winterbanden wisselen is een kleine moeite en u heeft er gegarandeerd veel plezier van.

Snel de piste op!
Heeft u geen zin om lang te wachten? Dan geeft AutoverzekeringBerekenen de tip alvast milieustickers en vignetten te kopen. Op die manier hoeft de verzekerde veel minder lang te wachten bij de grens. Daarnaast is de ouderwetse wegenkaart een goede tip. Natuurlijk denken verzekerden: “Ik heb een navigatiesysteem!”, maar die biedt niet zoveel overzicht als de ouderwetse kaart. Dan weet u precies welke alternatieve routes u kunt nemen bij bijvoorbeeld files.

Extra gereedschap
Echt goed voorbereid op wintersport? Neem dan ook een goede ijskrabber, extra ruitenreiniger en een veiligheidsvest mee.  Een zaklamp, handschoenen, deken en extra knipperlichten komen vaak ook goed van pas.

Wat zijn de mogelijkheden?
Wilt u weten bij welke autoverzekeraar u het goedkoopst en het voordeligst een autoverzekering met buitenlanddekking kunt afsluiten? Door de verschillende autoverzekeraars te vergelijken, komt u erachter. Sommige verzekeraars hebben zelfs leuke acties omtrent de wintersport. Zo is er een voorbeeld bekend van een verzekeraar die korting geeft als de verzekerde zelf actie onderneemt om zo veilig mogelijk op de plaats van bestemming aan te komen. Het rijden op winterbanden is daar een goed voorbeeld van.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.