Op vakantie? Zo huur je een auto


Ga je op vakantie naar het buitenland? Naar een ver land, is het natuurlijk het prettigst om te vliegen. Er zijn maar weinig reizigers die van lange autoritten houden. Je kunt de auto dan thuis laten staan. Wie alsnog wil toeren door een land, kan een auto huren. Daar zitten wel wat haken en ogen aan.

Het contract
Om een auto te kunnen huren, moet je het huurcontract ondertekenen. Het is een schriftelijke bevestiging van alle afspraken. Zowel de verhuurder als de huurder ondertekenen het huurcontract. Daarmee staat zwart op wit, dat iedereen zorgdraagt voor zijn rechten en plichten. De volgende zaken kom je tegen op het huurcontract:

– De gegevens van beide partijen (zowel de huurder als de verhuurder);
– Het merk van de gehuurde auto;
– Het type van de gehuurde auto;
– Het kenteken van de gehuurde auto;
– De kilometerstand bij vertrek;
– Voor hoelang je de auto huurt;
– Welke verzekeringen er zijn afgesloten en hoe hoog het eigen risico daarvan is;
– Welke eventuele schade al aanwezig was aan de auto;
– De huursom;
– Hoe je betaalt;
– Hoe hoog de waarborgsom is;
– Contactinformatie van de technische dienst van de verhuurder.

Het is belangrijk om goed op te letten bij het contract. Je moet er namelijk zeker van zijn dat alle personen die in de huurauto rijden, ook in het huurcontract staan. Anders ben je namelijk niet verzekerd en mag je in de meeste landen niet eens de weg op.

Betaal met je creditcard
Wie een auto huurt in het buitenland, moet betalen met de creditcard. Dat is verplicht, omdat de kaart garantie biedt. De creditcard staat namelijk garant voor het eigen risico, de borg, door jouw toegebrachte schades, maar ook voor eventuele verkeersboetes.

Om deze zaken goed te kunnen regelen, zal de verhuurder je vragen om een machtiging. Dan kan bij schade of een verkeersboete het bedrag geïnd worden. Het is wel eens voorgekomen dat er ten onrechte bedragen van de creditcard werden afgeschreven. Dan kun je aankloppen bij de creditcardmaatschappij. Met voldoende bewijs, wordt het bedrag weer teruggestort. Zo zijn beide partijen zeker van een eerlijke deal.

Wie nog geen creditcard heeft, moet er voor zorgen dat hij of zij over een creditcard beschikt, alvorens een auto te huren.

Verzekeren
Als je een auto huurt, ben je onderverzekerd met alleen een reisverzekering. De reisverzekering dekt namelijk alleen onvoorziene uitgaven en schade aan bagage. Dat houdt in dat letselschade en schade aan het voertuig niet vergoed worden. En dat kan juist flink in de papieren lopen. Daarom is het een verstandig idee om een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekeringen hebben in het buitenland vaak een andere naam. Je kunt bij de Nederlandse verzekering vragen welke namen er in het buitenland worden gebruikt.

Standaard ben je in het buitenland niet verzekerd voor een auto. Plan daarom van te voren eerst goed. Weet wat je op vakantie gaat doen en waar je naar toe wil. Dan kun je het voordeligst een aanvullende autoverzekering afsluiten. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ophalen en terugbrengen
Voordat je een auto huurt, kun je het best onderzoeken of de huurauto helemaal in goede staat is. Zodra je schade opmerkt, moet je dat noteren op het huurcontract. Maak daarbij ook foto’s van de schade. Als je dat niet doet, kan de verhuurder jou aansprakelijk stellen voor de schade. Ook al heeft hij die zelf veroorzaakt.

Als je de auto terugbrengt, doe je precies hetzelfde. Vaak willen verhuurders meewerken aan een onderzoek aan de auto. Beide partijen zijn dan zeker van een eerlijke deal.

Problemen. Wat nu?
Wie een technisch probleem heeft onderweg, neemt contact op met de verhuurder. Deze moet dan voor een oplossing zorgen. Het is belangrijk om direct de verhuurder op de hoogte te stellen. Anders kun je in de problemen raken bij herstel van de auto. De kosten voor het herstel kunnen dan namelijk op de huurder verhaald worden.

Wees goed voorbereid. Dan raak je niet in de problemen en kun je uitgebreid genieten van een welverdiende vakantie.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.