Op vakantie met de auto? Wat (niet) mee te nemen?

Met de zomervakantie voor de deur gaan weer miljoenen mensen met de auto naar het buitenland. Niet in alle landen binnen Europa gelden dezelfde verkeersregels. Daarom zijn er bepaalde regels over wat wel of niet mee te nemen op vakantie. In sommige landen zijn extra uitrustingen verplicht, terwijl in andere landen flitsverklikkers verboden zijn. Om te voorkomen dat de vakantie straks een dure vakantie geworden is door boetes, geven we in dit artikel wat tips en een overzicht van landen.

Flitswaarschuwingen
Ieder jaar is de eerste waarschuwing een waarschuwing betreft flitsverklikkers. In Frankrijk en Duitsland is het verboden flitswaarschuwingen aan te hebben op een navigatiesysteem. Ook op de mobiele telefoon is het hebben van flitswaarschuwingen in beide landen verboden.

Een extra waarschuwing geldt voor Zwitserland. Daar zijn ieder jaar zeer strenge controles, waarbij de Zwitserse overheid regelmatig navigatiesystemen en mobiele telefoons in beslag neemt. Kan het navigatiesysteem eventueel flitsers verklikken? In dat geval moet dit systeem thuis blijven. Het is niet toegestaan een dergelijk systeem in bezit te hebben. Is dit wel het geval, dan kan een forse boete en inbeslagname van de apparatuur volgen.

Veiligheidsmaatregelen
Niet alle veiligheidsmaatregelen die gelden in Nederland, zijn voldoende genoeg in buurlanden en andere landen in Europa. Zo zijn er al andere regels in België, Duitsland en Frankrijk.

In België moeten automobilisten een reflecterend veiligheidsvest bij zich hebben. Bij pech langs de weg moet de bestuurder deze dragen. Daarnaast moeten automobilisten een brandblusser en een gevarendriehoek bij zich hebben.

In Frankrijk geldt hetzelfde als in België betreft de veiligheidsvesten en gevarendriehoeken. Een extra maatregel is dat in Frankrijk de automobilist twee alcoholblaastesten in bezit moet hebben. Brildragers moeten een reservebril bij zich hebben.

In Duitsland moeten automobilisten in het bezit zijn van twee gevarendriehoeken: één voor de auto, en één voor de caravan. Ook het hebben van een reservebril en het hebben van een gordel voor huisdieren is verplicht.

Luxemburg heeft maar twee veiligheidsregels: het bezitten van een gevarendriehoek en alle inzittenden moeten een reflecterend veiligheidsvest dragen bij pech op de weg.

In Zwitserland en Scandinavië (Denemarken, Noorwegen en Zweden) is de gevarendriehoek verplicht.

In Oostenrijk moet de bestuurder een reflecterend veiligheidsvest dragen, een verbanddoos en een gevarendriehoek in bezit hebben. Bovendien moeten brildragers een extra reservebril meenemen.

Spanje is nog een stuk strenger voor mensen die een caravan of huisdier meenemen. Voor de caravan geldt dat er speciale markering aangeschaft moet worden. Bovendien moeten huisdieren gezekerd worden in een speciale gordel op de achterbank. Ook het hebben van een extra reservelampenset is verplicht. Daarnaast moeten alle inzittenden een veiligheidsvest dragen bij pech. Het hebben van dit veiligheidsvest is niet verplicht.

In Italië is het reflecterend veiligheidsvest verplicht voor alle inzittenden. Een hondenrek is bij het vervoeren van meer dan twee honden verplicht. Ook een gevarendriehoek is verplicht. Let op: in de binnensteden gelden vaak veel verbodsborden. Let op de markeringen langs de weg, en bespaar daarmee flink op boetes!

Vakantieland Portugal verbiedt het vakantiegangers fietsen en andere dingen op de auto te vervoeren. Die moeten dus meegenomen worden in een speciale aanhanger.

Verder naar Oost-Europa gelden er specifiekere regels. Kroatië stelt reservelampjes en een reflecterend veiligheidsvest verplicht. In Slovenië gelden dezelfde regels. In Tsjechië is een gevarendriehoek en verbanddoos verplicht.

In Polen is het verplicht overdag dimlicht te voeren. Wie dit niet doet, kan een forse boete verwachten. In Slowakije is een veiligheidsvest verplicht voor alle inzittenden. Ook het meenemen van een gevarendriehoek en verbanddoos is verplicht.

Tot slot gelden er nog speciale regels in Hongarije. Daar is een gevarendriehoek, set reservelampjes, verbanddoos en een reflecterend veiligheidsvest verplicht voor alle inzittenden.

Twijfel?
De regels veranderen in de tussentijd nog wel eens. Als er twijfel is over wat mee te nemen naar één van de vakantielanden, is het raadzaam de autoverzekeraar raad te plegen. Zij kunnen per vakantieland precies uitleggen welke zaken wel of juist niet mee moeten op vakantie. Daarmee bespaar je boetes die kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.