Op pad met de kinderen: wees voorbereid!


Nu de schoolvakanties zijn begonnen, denkt u er ongetwijfeld over na om met de kinderen op vakantie te gaan. U heeft wel iets beters te doen dan zich druk te maken over de reis zelf. Waarschijnlijk staat u al in te pakken, en denkt u eerder aan de spullen die mee moeten op vakantie. Maar toch is de reis zelf al het halve werk. Want een lange reis, met kinderen, doet u niet zomaar.

Regels
Internationaal zijn er vrijwel dezelfde regels over kinderen in de auto, als in Nederland. Zo geldt bijvoorbeeld in alle EU-landen dat een kinderzitje verplicht is voor kinderen onder de 1.50 meter. Nederland heeft de regel iets soepeler gehanteerd: hier moeten alleen kinderen onder  de 1.35 meter verplicht in een kinderzitje vervoerd moeten worden.

Het is raadzaam van te voren eerst de verkeersregels van uw vakantiebestemming op te zoeken. Veel landen hanteren soms nog iets specifiekere regels. Wel geldt overal dat de airbag uitgeschakeld moet zijn, als een kind met de rug naar voren in een kinderzitje wordt vervoerd.

Wat praktische tips
Een lange reis is voor kinderen vaak niet leuk. De eerste paar uren zijn interessant en spannend, maar daarna zwakt de aandacht af. En bovendien is wagenziekte vaak een veel voorkomend probleem. Een aantal handige tips:

Voldoende pauze is erg belangrijk. Sta iedere twee uur even stil en strek de benen. Ga iets leuks doen met de kinderen. Doe een potje tikkertje, speel voetbal op de parkeerplaats, of speel tikkertje. Een korte activiteit zorgt voor frisse moed in de auto.

Bouw af en toe ook even een sanitaire stop in. Zo voorkomt u ongemakkelijkheden onderweg.

Vette snacks en teveel snoep zijn een slecht idee. Het maakt kinderen misselijk en wekt wagenziekte op. Daarom is het raadzaam om een vervangende lekkernij mee te nemen. Het is sowieso verstandig om voldoende water mee  te nemen.

Wat kinderen erg prettig vinden, is  een raampje open. Frisse lucht in de auto is belangrijk. Het wekt energie op.

Zonnewering is ook handig. Op die manier voorkomt u oververhitting. De auto blijft op een prettige temperatuur. Helemaal handig voor dagen als Zwarte Zaterdag. De dag waarop de meeste mensen op vakantie gaan. Bij voorkeur vermijdt u die.

Vertel de kinderen regelmatig hoeveel reistijd er nog is. Dat kunt u doen door bijvoorbeeld een routekaart te maken. Zet daarop plaatsen die ze kennen. Bijvoorbeeld de woonplaats van een vriendje of vriendinnetje, verder op. Of: het bordje met ‘Duitsland’ of ‘België’ erop.

Verveling
Zorg ervoor  dat het kind zich niet verveelt in de auto. Leidt de kinderen af. Neem ze iets te lezen of te spelen mee. Een film op de achterbank is helemaal ideaal, evenals muziek. De kinderen zitten dan even in hun eigen wereldje. Zo kunt u de aandacht bij de weg houden, en houdt u het veilig. Voor uzelf en voor uw kinderen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.