Ook wegenbelasting voor oldtimerbezitters


Ook oldtimerbezitters gaan wegenbelasting betalen. Tenminste, wie meer dan eens per jaar de weg op gaat. Oldtimerallianties van ANWB, BOVAG, FEHAC, FOCWA en RAI Vereniging probeerden tot overeenstemming te komen met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, maar dat mislukte. Toch gloort er hoop aan de horizon.

Twintig miljoen
Aanvankelijk wilde staatssecretaris Weekers geen uitzondering op de wegenbelasting maken voor oldtimerbezitters. Deze week besloot de Tweede Kamer toch dat er twintig miljoen euro beschikbaar komt om oldtimerbezitters te ontzien. Mensen die enkele keren per jaar hun oldtimer laten rijden, maar voor de rest van het jaar aan het voertuig sleutelen, hoeven alsnog geen wegenbelasting te betalen.

Daarmee komt de staatssecretaris tegemoet aan de wensen van PvdA, SP en PVV. Deze partijen noemden het ‘oneerlijk’ dat hobbyisten flink belasting gaan betalen, terwijl ze feitelijk nooit de weg op gaan met hun voertuig. Eerder deze week mislukten gesprekken met de oldtimeralliantie.

Leeftijdsgrens
De oldtimeralliantie wilden graag de leeftijdsgrens verhogen. Nu betalen oldtimerbezitters alleen voor auto’s die ouder zijn dan 30 jaar. Die grens zou omhoog moeten naar 40 jaar. Internationaal ligt de grens op dertig jaar.

Kostenplaatje
Als de leeftijdsgrens inderdaad omhoog zou gaan, zou dat de Nederlandse regering 36 miljoen euro kosten. “Dat is voor mij onoverkomelijk”, zegt de staatssecretaris tegen BNR Nieuwsradio. Volgens Weekers is er wel constructief overleg gevoerd, maar wilden de clubs van oldtimerbezitters en de branche per se vast houden aan een vrijstelling voor benzine auto’s van 30 jaar en ouder.

Verbetering
De alliantie van oldtimerbezitters noemde het een verbetering voor milieu en leefomgeving zijn om de leeftijdsgrens omhoog te doen. Het zou aansluiten bij de wens van de Tweede Kamer om het dagelijks gebruik van de oldtimer te ontmoedigen. Op die manier kan de vrijstelling van wegenbelasting blijven bestaan voor mensen die hobbymatig aan hun oldtimer knutselen.

Staatssecretaris Weekers wil bovenop de verhogingen van de leeftijdgrens ook belasting heffen op de vrijgestelde auto’s, door middel van een kwarttarief MRB of een dagenkaart. Ook klassieke motoren en vrachtauto’s moeten er aan geloven. Daardoor vreest de alliantie dat bezitters, handelaren en reparateurs in financiële problemen zullen komen.

Alternatieven
Weekers bood nog we andere alternatieven aan, waaronder het volledig afschaffen van de MRB-vrijstelling. Het regeerakkoord schrijft dat de vrijstelling helemaal zou verdrijven. Weekers zegt het te betreuren dat hij niet tot overeenstemming kon komen met de vertegenwoordigers van de oldtimerbranche.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.