Ook vergoeding zonder winterbanden in Duitsland

Ook zonder winterbanden keert de verzekeraar uit bij schade in Duitsland. Desondanks lieten ruim 3 miljoen Nederlanders winterbanden monteren onder de auto. Daarmee rijdt bijna veertig procent van de automobilisten op winterbanden

Misverstand
Veel verzekerden denken dat men in Duitsland een algemene winterbandenplicht kent. Dat is echter onjuist: in Duitsland geldt alleen een winterbandenplicht als er daadwerkelijk sneeuw of ijs ligt. Wie zonder winterbanden rijdt bij sneeuw of ijs, riskeert een fikse boete. Bij een ongeval wordt de automobilist met zomerbanden sneller aansprakelijk gesteld.

De verzekeraar keert uit
Het feit dat de verzekerde sneller aansprakelijk wordt gesteld, betekent niet dat hij of zij problemen krijgt met de verzekeraar.. “Wij keren gewoon uit”, legt Maarten de Goede van AutoWeek Verzekering uit aan het gelijknamige blad. Hij maakt de vergelijking met door rood rijden en handsfree bellen: “Het mag niet en je bent verantwoordelijk bij een ongeluk, maar meestal wordt er wel uitgekeerd.”

Schadevrije jaren
Wel heeft een dergelijke overtreding gevolgen voor de schadevrije jaren van de verzekerde. Wie door eigen schuld schade veroorzaakt, valt terug op de Bonus/Malus-ladder. “Dat is vaak een kwestie van schuld of onschuld en zonder winterbanden ben je aansprakelijk”, zegt de Goede.

In Duitsland zijn ook all-weather-banden en M+S-banden toegestaan. Deze presteren bij winterse neerslag echter slechter dan daadwerkelijke winterbanden. Ook in eigen land is het prettiger om in de winterperiode met winterbanden te rijden. Bovendien komt het de veiligheid ten goede. Ook geeft Maarten de Goede een nuttige tip voor auto-eigenaren: “Ook bij de Consumentenbond kun je voor wielentests terecht.”

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.