Oldtimerverzekering

Een Oldtimer is een waardevol bezit. Of je je bijzondere voertuig nou gebruikt voor toertochtjes op zonnige dagen of om mee te doen aan shows, het is belangrijk om goed verzekerd op weg te gaan. Is het raadzaam om een speciale oldtimerverzekering af te sluiten of ben je beter af met een standaardverzekering?

WA-verzekering verplicht

Net als bij ‘normale’ auto’s is het verplicht om je oldtimer minimaal WA te verzekeren. Zo ben je verzekerd voor schade die je met je voertuig aan andere toebrengt. Wil je een verzekering voor je oldtimer die ook schade aan je eigen auto dekt, kies dan voor een casco dekking. De premie van een oldtimerverzekering ligt lager dan de premie voor een ‘normale’ auto. Je kunt alleen niet zomaar in aanmerking komen voor een oldtimerverzekering. Er is een aantal eisen waar aan moet worden voldaan om gebruik te kunnen maken van een oldtimerverzekering. Er worden voorwaarden gesteld aan het voertuig zelf, maar ook aan het gebruik van de auto. Hieronder vind je de belangrijkste voorwaarden die verzekeraars stellen bij een oldtimerverzekering.

Niet voor dagelijks gebruik

Een van de belangrijkste eisen die verzekeraars stellen is dat het voertuig niet dagelijks mag worden gebruikt. De oldtimer moet dus bedoeld zijn voor de hobby. Vaak moet je kunnen aantonen dat je een andere auto bezit en gebruikt voor de dagelijkse ritjes. Een andere eis is dat je voertuig een bepaalde leeftijd moet hebben. Verzekeraars hanteren verschillende leeftijdsgrenzen, vaak ligt de minimum leeftijd bij 25. In sommige gevallen geldt een auto van ouder dan 20 als oldtimer.

Oldtimervereniging

Het kan ook verplicht worden gesteld om een lidmaatschap te hebben bij een oldtimervereniging. Op deze manier willen verzekeraars zeker stellen dat je auto echt voor de hobby bedoeld is. Er zijn ook verzekeraars die een dergelijk lidmaatschap niet verplicht stellen, maar een korting bieden op je verzekering als je wel lid bent van een vereniging.

Taxatierapport

Om in aanmerking te komen voor een oldtimerverzekering vragen verzekeraars om een taxatierapport. Zo’n taxatie moet worden uitgevoerd door een erkende taxateur en dient eens in de zoveel tijd te worden herhaald. Zo’n taxatie is verplicht omdat de waarde van een oldtimer sterkt afhangt van de staat waarin het voertuig verkeert. Zo worden misverstanden over de waarde van de auto voorkomen in het geval van schade. Dekosten van een taxatie bij een erkende taxateur liggen rond de €150. Bij verzekeraars die een oldtimerverzekering aanbieden is een taxatie vaak twee tot drie jaar geldig, daarna moet je auto opnieuw getaxeerd worden. Het is niet alleen zinvol wanneer je je auto casco wilt verzekeren, maar ook bij het afsluiten van enkel een WA-verzekering is een taxatie aan te raden. In het geval van een aanrijding kun je dan aan bij verzekering van de tegenpartij  aantonen wat de waarde van je auto is.

Aantal kilometers

Een andere beperking van de oldtimerverzekering is dat je een beperkt aantal kilometers per jaar mag rijden. Vaak ligt dit maximum tussen 5000km en 7500km. Bij sommige verzekeraars mag je alleen overdag gebruik maken van je oldtimer.

Keuze voor verzekering

Door bovenstaande beperkingen is het voor verzekeraars  mogelijk om een oldtimerverzekering aan te bieden tegen lagere prijzen dan een ‘normale’ autoverzekering. Je bent immers minder op de weg en er is dus minder kans dat je schade rijdt. Voordat je een oldtimerverzekering gaat afsluiten is het belangrijk dat je goed bedenkt of je aan deze beperkingen kunt en wilt voldoen. Als je je oldtimer inderdaad alleen af en toe voor een toertochtje gebruikt is een oldtimerverzekering zeker de goedkoopste verzekering. Verzekeraars hanteren niet allemaal exact dezelfde voorwaarden. Het is belangrijk om de verschillende polisvoorwaarden goed te vergelijken om zo de vezekering te vinden die bij jouw specifieke oldtimer en gebruik past.

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013