Nibud: ‘Nederlander bezuinigt op auto’ – Bovag spreekt tegen


Bijna tien procent van alle Nederlanders doet de auto weg. Op die manier proberen verzekerden te bezuinigen. Het afschaffen van de auto zorgt voor veel gezinnen voor extra ruimte in de portemonnee. Zo hoeft men geen wegenbelasting, autoverzekering, onderhoudskosten en brandstofkosten meer te betalen. Vorig jaar deed negen procent van de Nederlanders de auto weg. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Grote uitgave
Een auto is een grote uitgave in een huishouden. Onder andere de autoverzekering moet betaald worden. Het wegdoen van de auto is geen makkelijke beslissing, omdat het grote gevolgen heeft voor de zelfstandige mobilteit. Het afschaffen van de auto wordt daarom gezien als een laatste redmiddel.

Koopkrachtverlies
Het bezuinigen op de auto is een logische stap volgens het Nibud. Nederland heeft immers al vier jaar te kampen met een koopkrachtverlies. Naast de daling in het aantal bezitters van een auto, is er ook een daling te zien in het aantal mensen dat een auto koopt. Ook de aanschaf wordt af- of uitgesteld.

Tegengas
De brancheorganisatie Bovag geeft tegengas. Het onderzoek van het Nibud zou namelijk niet kloppen. Dat zegt woordvoerder Tom Huyskens tegen AutoKopen. “70 procent van van de 1800 mensen die hebben meegewerkt aan dit onderzoek, zegt te hebben bezuinigd. Daarnaast zegt negen procent de auto weg te hebben gedaan. Dan zou het om 6,3 procent van de Nederlanders gaan.”

Volgens Bovag zijn er volgens het onderzoek een half miljoen minder auto’s op de weg. “Uit de cijfers waar wij over beschikken, waaronder die van de RDW, valt dat niet op te maken.”

Stijging
Huyskens zegt dat er zelfs een stijging te zien is. “Het afgelopen jaar zijn er zelfs zo’n 100.000 auto’s voor eigen gebruik bijgekomen.” Het totale wagenpark is overigens wel met 15.000 stuks afgenomen. Dat komt vooral vooral door de toegenomen export.

Auto’s zijn verdwenen
De Bovag zegt dat er in het onderzoek van Nibud een half miljoen auto’s zijn verdwenen. Dat komt waarschijnlijk omdat het onderzoek niet goed is uitgevoerd, zegt Bovag. Huyskens: “Het enige dat wij kunnen bedenken is dat Nibud niet heeft gevraagd of men een grote auto heeft vervangen met een kleinere auto.”

Bovag neemt in haar onderzoek namelijk ook kleine auto’s mee. Het zou volgens Tom Huyskens een hoop verklaren als Nibud inderdaad geen rekening heeft gehouden met vervanging.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.