Nederlandse markt voor Pay-How-You-Drive autoverzekeringen loopt achter

ANWB lanceerde vorige week de Veilig Rijden Autoverzekering. Hiermee sluit de bond aan bij de Pay-How-You-Drive-trend op het gebied van autoverzekeringen, die in Engeland al jaren gaande is. Goedkoopsteautoverzekering.net ontdekte dat verzekeraars op de Nederlandse markt daarentegen over het algemeen nog voorzichtig blijven.

In de file trekt een ongeduldige bumperklever hard de auto op. De auto ervoor lijdt nog net geen schade, maar het rijgedrag van de bumperklever is onverantwoord te noemen. Met het Pay-How-You-Drive-systeem zou dit soort gedrag niet alleen ongunstig zijn voor de andere bestuurder, maar ook voor de roekeloze bumperklever zelf. Door slecht rijgedrag te vertonen, loopt deze de korting op de autoverzekering mis.

Dat rijgedrag wordt geregistreerd door middel van een zwart kastje of een dongel, een soort stick. Wie veilig blijkt te rijden, krijgt korting op de premie. Pay-As-You-Drive is de simpelste vorm van dit type verzekeringen. Hierbij wordt het aantal gereden kilometers bijgehouden. Minder regelmatig rijden betekent minder kans op schade, dus ook een lagere premie.

Dankzij de ontwikkeling van telematica, kunnen inmiddels ook andere gegevens worden vastgelegd. Waaronder de gemiddelde snelheid, hoe hard een bestuurder afremt en optrekt of hoe de bochten worden genomen. Bij bijvoorbeeld ANWB wordt per kwartaal het rijgedrag geanalyseerd, waarop de bond de premie baseert die een bestuurder dient te betalen.

In Groot-Brittannië is de Pay-How-You-Drive-verzekering sinds geruime tijd een opkomende markt. Uit een rapport van Ptolemus Consulting Group blijkt dat Engeland in 2013 al de koploper was, met 23 initiatieven op dit gebied. Nederland kende toen slechts de optie PolisVoorMij, een verzekeraar die via de Goed op Weg-dekking verantwoord rijgedrag beloont.

De laatste jaren zijn er in Nederland Fairzekering, VOOROP en de app myJINI bijgekomen. En nu dus ANWB, de eerste grote en bekende autoverzekeraar in Nederland die zich waagt aan de Pay-How-You-Drive. Interesse in dit type verzekeringen komt inmiddels ook van Achmea en OHRA, die de opties aan het onderzoeken zijn.

Toch blijven de meeste verzekeraars nog voorzichtig. Onder meer omdat de verzameling van data over het rijgedrag omstreden is. De angst van klanten is dat hun privacy wordt geschonden. Daardoor blijft Nederland opvallend achter. Ook op landen als Italië, waar volgens het Ptolemus-rapport 19 initiatieven waren, en Frankrijk 11 initiatieven telde.

Uit een recent rapport van de Rijksuniversiteit van Groningen, blijkt dat verzekeraars met name twijfelen vanwege de hoge uitvoeringskosten. Bovendien zijn consumenten onvoldoende op de hoogte zijn van de voordelen. Hierdoor komt Pay-How-You-Drive moeizaam op gang in Nederland. De Veilig Rijden Autoverzekering van de ANWB is daarentegen een belangrijke stap.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013