Meeste auto’s gestolen in Oost-Nederland

De meeste autocriminaliteit speelt zich af in het oosten van Nederland. In 2016 werden hier 1327 personenauto’s gestolen, dat is een derde van de totale voertuigcriminaliteit in Oost-Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Uit de gegevens blijkt dat het vooral om een bepaald aantal regio’s in Oost-Nederland gaat. Zo worden de meeste auto’s in Oost-Nederland gestolen in de Regio Nijmegen en de Regio Arnhem. Het aantal gestolen personenauto’s in deze steden bedroeg 35% van het totale aantal in Oost-Nederland. Andere regio’s waar veel auto’s worden gestolen zijn Tiel/ De Betuwe, Apeldoorn/Doetinchem en Enschede/Hengelo.

Meer diefstal bij de grens

Een mogelijke verklaring voor het hoge percentage gestolen auto’s in het oosten is dat het aan de grenst ligt. Mede hierdoor kunnen de auto’s gemakkelijk naar het buitenland worden vervoerd. Ook heeft de regio Oost-Nederland het, op een na, laagste terugvind percentage, wat deze mogelijke verklaring ondersteunt.

Over het algemeen werden afgelopen jaar vooral auto’s gestolen met een leeftijd van 4-7 jaar. Opvallend is dat er juist een sterke daling in het aantal gestolen auto’s van 1-3 jaar. Dit kan mede komen door het feit dat de nieuwe auto’s steeds betere alarmsystemen hebben. De nieuwste auto alarmsystemen beschikken over gps-tracking, waardoor de gestolen auto snel kan worden opgespoord. De meeste autodieven zijn hiervan bewust en kiezen er dan ook voor om de iets oudere auto’s te stelen. Deze auto’s worden meestal gestolen en gebruikt voor de onderdelen.

De bovengenoemde diefstal daling bij jonge auto’s geldt niet voor het merk Renault. Daar is sinds 2015 juist een forse diefstal toename te zien in het aantal auto’s met een leeftijd van 1-3 jaar. Het betreft hier met name de Renault Clio en de Renault Captur.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013