Meer vrouwen kiezen voor een vrouwenverzekering

Steeds meer vrouwen kiezen voor een speciale autoverzekering voor vrouwen. Onder andere autoverzekeraar Onna-Onna zag har klantenbestand in 2013 met bijna 30 procent stijgen. Autoverzekeraars voor vrouwen verwachten dat het aantal verzekerden alleen nog maar zal toenemen.

Vrouwenverzekeringen onderscheiden zich
Een voordeel van een vrouwenverzekering is dat deze geen eigen risico heeft. Het is dan wel zo dat de hersteller een contract moet hebben met de verzekeraar. Alleen dan dekt de verzekering de hele schade. De verzekerde hoeft niets zelf voor te schieten. De rekening gaat namelijk direct naar de autoverzekeraar. Daarnaast kunnen vrouwen altijd rekenen op hulp bij het invullen van schadeclaims.

Ook de vormgeving van de websites van de vrouwelijke autoverzekeringen zijn anders: het logo bestaat uit en hartje en de website staat vol met getekende vrouwelijke poppetjes. Zo probeert autoverzekeraar Onna-Onna duidelijk te maken zich vooral op vrouwen te richten. Ongeveer vijf jaar geleden begon de verzekeraar met  het aanbod van autoverzekeringen speciaal voor vrouwen. De verzekeraar vroeg aan vrouwen wat een vrouw zoekt in een autoverzekering.

Vaker schade, maar minder groot
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker autoschade hebben dan mannen, maar dat de aard van de schade minder groot is. Zo blijkt dat mannen vaker de auto total-loss rijden dan vrouwen. Vrouwen veroorzaken vooral kleinere aanrijdingen. Doordat het schadebedrag dus relatief lager is, rekenen verschillende vrouwenverzekeringen geen eigen risico bij een schademelding.

De universiteit van Heidelberg deed eens onderzoek naar de verschillen in rijgedrag tussen mannen en vrouwen. De conclusie van het onderzoek was dat vrouwen in het verkeer beter omgaan met stress. Ze vertonen bovendien minder agressief gedrag. 70% van de mannen die aan het onderzoek meewerkten, vertoonde agressief of ruziezoekend gedrag.

Volgens de University of Bradford maken vrouwen de dagelijkse taken, waaronder autorijden, beter uitvoeren omdat vrouwen het hormoon Oestrogeen aanmaken. Daardoor kunnen vrouwen zich langer kunnen concentreren en beter regels kunnen onthouden.

Als man bij een vrouwenverzekering
Mannen die zich willen aansluiten bij een autoverzekering speciaal voor vrouwen, mogen zich uiteraard aanmelden. De verzekering is dan wel helemaal afgestemd op de wensen van vrouwen, maar wie zich prettig voelt bij een vrouwelijke autoverzekering, zal niet worden afgewezen. De meeste autoverzekeraars maken in de premie dan ook geen onderscheid tussen mannen en vrouwen; de premie is gelijk.

Tot begin 2008 kregen vrouwen extra korting op de maandelijkse premie voor de autoverzekering. Dat is nu vijf jaar geleden en inmiddels is het afgeschaft. Mannen en vrouwen moeten volgens de wet hetzelfde premiebedrag betalen, omdat verschil in premie op basis van geslacht kan worden gezien als discriminatie.

Vrouwen kiezen voor andere auto’s
Vrouwen rijden niet alleen anders, maar ze kiezen vaak ook voor andere auto’s. Daardoor kan de premie ook omlaag. Vaak kiezen vrouwen voor compacte auto’s, die een laag gewicht en een kleine motor hebben. Mannen kiezen juist vaker voor zwaardere auto’s met meer vermogen.

Onder vrouwen is vooral de Ford KA, de Kia Picanto, de Citroën C1’s en de Fiat 500 populair. Dat zijn de wat kleinere modellen, met een herkenbaar uiterlijk. Mannen kiezen vooral Volvo’s, Audi’s en BMW’s. Die auto’s zijn groter en hebben en zwaardere motor.

Speciale dekkingen
Het kenmerk van een vrouwenverzekering is toch wel de speciale dekkingen. Zo heeft verzekeraar Onna-Onna bijvoorbeeld een speciale handtasdekking. Vaak hebben vrouwen kostbare spullen in de handtas zitten. De autoverzekeraar vergoedt dan tot 750 euro van de inhoud van de handtas. Dat is dan automatisch meeverzekerd.

Ook accessoires die niet in de fabriek op de auto zijn aangebracht zijn te verzekeren. Audioapparatuur is daar een goed voorbeeld van. Het is dus mogelijk allerlei accessoires te verzekeren, die u later heeft gekocht. Al dat soort accessoires zijn opgenomen in de cataloguswaarde van de auto. Daarom hoeven verzekerden de dekking niet apart aan te vragen.

Technische hulp
Sommige verzekeraars voor vrouwen bieden een extra gratis service: technische hulp. Dan zorgt de verzekering ervoor dat er iemand langs komt om de verzekerde te helpen met onder anderen het vervangen van lampjes, en het controleren van de bandenspaning. Datzelfde geldt ook voor pechhulp. Bovendien krijgen de verzekerden ook vervangend vervoer als de auto kuren vertoont in binnen- en buitenland.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.