Meer dan de helft van de verzekerden is oververzekerd

Meer dan de helft van de verzekerden voor de autoverzekering, betaalt structureel te veel voor de autoverzekering. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er op dit moment 7 miljoen auto’s in het bezit van particulieren. Uit gegevens van All Secur blijkt dat ruim 3,2 miljoen auto’s zijn oververzekerd, doordat de huidige dekking niet meer past bij de leeftijd van het voertuig.

Ouder dan zes jaar
Voor auto’s ouder dan zes jaar, is het niet meer de moeite waard om nog een Allrisk autoverzekering af te sluiten. WA of WA beperkt casco is dan voldoende. Toch zijn er miljoenen Nederlanders die een oudere auto Allrisk verzekeren.

Uit statistieken van GfK, in opdracht van Allsecur, blijkt dat ruim 25 procent van auto’s die al tien jaar allrisk is verzekerd is. Een kansloze onderneming, omdat de auto de waarde van de verzekering niet meer vertegenwoordigt.  Het meest verzekerd zijn overig Hyundai en Kia. Daar is niets opvallend aan: deze auto’s zijn vaak nog relatief jong.

Verplicht
In Nederland is iedere automobilist verplicht zich in ieder geval voor schade an anderen te verzekeren. Dit is de dekking van de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Naast die dekking, kan men kiezen voor een beperkt cascodekking. Dan wordt ook schade aan het eigen voertuig vergoed. Daaarna komt de Allrisk verzekering. In dat geval wordt vrijwel alle schade vergoed. Maar dat is alleen lucratief als uw auto niet ouder is dan zes jaar. Tweederde van de Nederlandse bestuurder sheeft dan nog niet door. Daardoor betaalt de Nederlander structureel teveel premie voor de autoverzekering.

Lage dagwaarde
Een auto ouder dan zes jaar, heeft doorgaans een lage dagwaarde. Toch betalen verzekerden een veel te hoge premie. Simpel gezegd verzekert men zich voor meer dan hij of zij daadwerkelijk nodig heeft. Zo is 68% van de auto’s tussen 6 tot en met 9 jaar nu nog volledig casco (allrisk) verzekerd, terwijl een WA-dekking eigenlijk al voldoende is. Daardoor betaalt de verzekerde veel meer dan nodig. Een WA-dekking is namelijk in prijs stukken lager dan een volledig cascoverzekering.

Als het schadebedrag hoger is dan de dagwaarde, krijgt de verzekerde gewoon de dagwaarde uitgekeerd. Ongeacht dat hij of zij een hogere premie heeft betaald. Feitelijk betaalt u dan dus teveel. U heeft in dit geval niets aan een hoge dekking. Het totaalbedrag dat de verzekerde verkwist aan overzekering is schrikbarend hoog. Jaarlijks laten we als Nederlanders 553 miljoen euro liggen. En dat geld verdwijnt in de zakken van de verzekeraars.

Een melding: “U bent oververzekerd!”
Bij Allsecur krijgen verzekerden een melding als de klant goedkoper verzekerd kan zijn. “Als de auto een leeftijd van zes jaar heeft bereikt, krijgt de klant een zogeheten Premie Alert”, legt Johan van den Neste, marketing manager van Allsecur, uit. De achterliggende gedachte is dat de verzekerde dan nooit teveel betaalt voor zijn of haar autoverzekering.

Op het moment dat de auto zes jaar oud is, krijgt de Allsecure-klant een Premie Alert. In dat geval kan de verzekerd ervoor kiezen over te stappen naar een goedkopere verzekering. De verzekerde komt dan uit op een Beperkt Cascoverzekering. Bij sommige verzekeraars wordt die verzekering ook wel de WA Plusverzekering genoemd. Wie een auto ouder dan tien jaar in bezit heeft, krijgt een Premie Alert om over te stappen naar een WA-dekking. Een auto van tien jaar heeft voldoende aan een WA-verzekering.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.