Meer auto’s gestolen in 2013

Het aantal auto’s dat gestolen wordt, stijgt. Waar vorig jaar nog 11.396 auto’s werden gestolen, werden afgelopen jaar 11.671 auto’s gestolen. Dat zijn er 365 meer dan in 2012, een stijging van 3,2 procent. Vooral jonge auto’s zijn in trek. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Meer gestolen, minder teruggevonden
Het afgelopen jaar werden meer auto’s gestolen en werden er steeds minder gestolen auto’s teruggevonden. Het percentage auto’s dat werd teruggevonden daalde van 46 naar 43 procent. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat het aantal diefstallen van auto’s stijgt. Oorspronkelijk daalde het percentage doordat criminelen te maken kregen met de elektronische beveiliging. Nu weten dieven steeds vaker de elektronische beveiliging compleet uit te schakelen.

Dieven houden van jonge merkauto’s
Vooral jonge merkauto’s zijn in trek bij dieven. Zo stelen dieven vooral auto’s van de merken Lexus, BMW en Volkswagen. De meeste auto’s werden het afgelopen jaar gestolen in het oosten van ons land. Vooral auto’s die tweedehands flink wat geld kunnen opleveren zijn in trek. Hybride auto’s worden even vaak gestolen als jonge auto’s. Vooral de hybride auto’s van Lexus zijn in trek: daar van worden 9 op de duizend gestolen.

Ook het aantal diefstallen van bestelbusjes ging om hoog. Vorig jaar weren er nog 2180 gestolen. Dit jaar steeg dat naar 2501 gestolen bestelbusjes. Dan is de kans dat het bestelbusje wordt teruggevonden 38 procent. Volgens Titus Visser van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is het registreren van diefstallen belangrijk: “Daardoor wordt voorkomen dat gestolen voertuigen worden verkocht en in het buitenland worden geregistreerd.”

Uw auto verzekeren tegen diefstal
Wie zeker wil zijn dat hij of zij niet tegen onverwachte kosten oploopt bij diefstal van de auto, sluit een WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Cascoverzekering af. Beide verzekeringen bieden een dekking tegen diefstal, inbraak en joyriding. Voor auto’s ouder dan vier jaar is een WA+ Beperkt Cascoverzekering voldoende. Voor verzekerden met een jongere auto raadt AutoverzekeringBerekenen een Volledig Cascoverzekering aan. Vooral omdat jonge merkauto’s in trek zijn bij autodieven.

AVc publiceerde alleen cijfers over het aantal gestolen auto’s en andere motorvoortuigen. Maar wat als dieven de auto laten staan en uw ruit intikken om bijvoorbeeld het navigatiesysteem mee te nemen? Dan dekt een WA-verzekering de schade niet. Een diefstaldekking komt namelijk niet voor bij een WA-verzekering. Maar ook wie de auto beperkt casco of zelfs volledig casco verzekert komt bedrogen uit: de verzekeraar gaat er standaard vanuit dat de verzekerde alle waardevolle spullen meeneemt uit de auto.

Een aanvullende verzekering
Wie graag ook het navigatiesysteem en andere accessoires wil verzekeren, kan daar een aparte verzekering voor afsluiten. De autoverzekering heeft dan een ‘accessoiresdekking’. Dat zit niet standaard bij de autoverzekering in. Daarom moet u dus een aparte dekking voor accessoires afsluiten bij de verzekeraar.

Voorkom diefstal
Het is beter om diefstal te voorkomen dan achteraf de schade te moeten claimen bij de autoverzekering. Daarom is het belangrijk om geen waardevolle spullen zichtbaar en onbeheerd in de auto achter te laten. Een alarmsysteem is ook geen slecht idee. Bij sommige autoverzekeraar krijgen verzekerden die zelf nadenken over de veiligheid van hun auto zelfs korting op de premie. Van de korting kunt u dan extra maatregelen treffen.

Parkeer de auto op een goed verlichte parkeerplaats. Dan hebben anderen zicht op de auto en is de kas op diefstal kleiner. Natuurlijk begint alles met het uit het contact halen van de sleutel, als u uit de auto stapt. Ook al is het maar voor even.

Auto toch gestolen?
Als de auto ondanks alle  tips toch is gestolen, is het belangrijk om de autodiefstal direct te melden bij de verzekeraar. Dat kan vaak zowel online als telefonisch. Daarnaast moet u aangifte doen bij de politie. Voor de verzekering is het belangrijk te vragen naar een kopie van de aangifte. U hoeft overigens geen Europees schadeformulier in te vullen.

Bega niet de fout om direct een nieuwe auto aan te schaffen bij diefstal. Als u de auto als ‘gestolen’ hebt opgegeven, gaat er een termijn van dertig dagen in. Wordt uw auto binnen dertig dagen teruggevonden? Dan bent u verplicht deze terug te nemen. En dan zit u dus met twee auto’s – die allebei verzekerd moeten zijn.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.