Kom veilig de winter door

De winter is voor veel automobilisten een dure periode. De zomerbanden moeten weer onder de auto weg; ze moeten worden vervangen met winterbanden. Daaraan is de verzekerde al snel 500 euro kwijt. Daarnaast is een wintercheck van belang. Om schade te voorkomen, roepen garages massaal op om de auto winterklaar te maken.

Laat de auto niet stranden
Veel auto’s stranden. Uit cijfers van onder anderen de ANWB blijkt wel dat de winter een gevaarlijke periode is. Op een normale dag roepen verzekerden ongeveer 3500 keer de hulp van de ANWB in. De wegenwacht helpt dan vooral met pechgevallen. Op een winterse dag, ligt het aantal hulpvragen al snel twee keer hoger.

De meest voorkomende kwaaltjes zijn startproblemen en defecte accu’s. Andere veel voorkomende ongemakken zijn onder anderen bevroren sloten, portieren, handremmen en ruitenwissers. Juist die ongemakken zijn vrij eenvoudig te voorkomen.

Een wintercheck is nodig
Garages raden aan om een wintercheck te doen. Dan weet de verzekerde zeker dat de auto veilig is en de automobilist zonder veel problemen de weg op kan komen. Volgens de ANWB is een professionele wintercheck van belang, omdat er een aantal technische handelingen zijn die de verzekerde niet zelf kan uitvoeren. Vaak is het voor automobilisten ingewikkeld om de accu en de kwaliteit van de koelvloeistof te checken.

De garage kijkt onder anderen naar:
– Het bandenprofiel
– De staat van de schokdempers
– De uitlaat
– De bandenspanning
– De ruitenwissers
– De remmen
– De verlichting
– De kwaliteit van de olie-, koel- en ruitenwisselvloeistof.

Verzekerd bij FBTO?
Autoverzekeraar FBTO biedt de wintercheck gratis aan. De verzekerde krijgt bovendien 10% korting op autobanden van Continental, Vredestein en Interstate. Om de korting te claimen, kunt u een afspraak maken via MijnFBTO.

Blijkt een onderhoudsbeurt nodig, dan krijgt de verzekerde tien procent korting op de onderhoudsbeurt. Tenminste, als u kiest voor onderhoud bij een garagebedrijf waarmee FBTO afspraken heeft. Dan haalt de garage de auto op en brengt de auto weer terug. Vanaf elk adres. Als extra service wordt de auto helemaal schoongemaakt.

Zo voorkomt u problemen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom een aantal bruikbare tips voor de komende winterperiode:

– Onderhoud de auto goed. Een wintercontrole bij de garage is altijd een verstandig idee. Kwetsbare punten zijn bijvoorbeeld de accu van de auto en het koelsysteem.

– Kijk of er voldoende antivries in de ruitensproeier zit.

– Neem een flesje slot-ontdooier mee in de jaszak of handtas. Bewaar het flesje nooit in het dashboardkastje – dan komt u er niet meer bij zodra het slot daadwerkelijk bevroren is. Wie geen slot-ontdooier bij de hand heeft, kan een föhn of een dichtgebonden plastic zak met warm water gebruiken. Die dichtgebonden plastic zak kan de verzekerde dan langs de portierranden wrijven.

– Een fout die veel voorkomt: verzekerden die warm water over de auto gieten om niet te hoeven krabben. Een slecht idee, want daardoor ontstaan er grote temperatuurverschillen. Die temperatuurverschillen zorgen ervoor dat een ruit kan knappen. Bovendien loopt het water gemakkelijk tussen de kieren en gaten. Gevolg? De auto is de volgende dag helemaal bevroren en de deur is met geen mogelijkheid open te krijgen.

– Wie alvast de portierrubbers insmeert met talkpoeder, of inspuit met siliconenspray, voorkomt een hoop ongemakken. Doe dit voor de ergste kou. Zo voorkomt u schade aan deze rubbers.

– Tijdens vorst is het verstandig om de auto in de versnelling te zetten, in plaats van de handrem. Anders komt er waarschijnlijk vocht in de remleiding. Zodra dat vocht bevriest, werken de remmen onvoldoende.

– Strandt u toch met autopech? Dan is het zaak om een veilige plek op te zoeken. Ga onmiddellijk de vluchtstrook op en zet de auto zo ver mogelijk naar rechts. De alarmlichten moeten aan en stap rechts uit. Veel verzekerden blijven in de auto zitten, maar dat is levensgevaarlijk. Daarom is het belangrijk te wachten achter de vangrail. Het is handig om altijd een warme jas, plaid of deken in de auto te hebben liggen. Zo voorkomt u een hoop ongemakken.

Besparen
Door de wintertips te volgen, kunt u een hoop geld besparen. Voorkomen is immers beter dan genezen. En wie geen schade claimt, krijgt meer korting. Bijvoorbeeld dankzij de opbouw van schadevrije jaren. Samen kunnen we naar een veiliger Nederland, waarin minder schade wordt gereden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.