Kind bijschrijven voor goedkope autoverzekering

Sinds deze zomer biedt de ANWB de mogelijkheid om kinderen bij te schrijven op de autoverzekering van hun ouders. Hierdoor kan het kind, mits het schadevrij rijdt, schadevrije jaren opbouwen. Deze schadevrije jaren kunnen leiden tot een flinke korting wanneer de jongere zelf een autoverzekering af wil sluiten bij de ANWB.

Auto van ouders

Veel jongeren rijden in de auto van hun ouders. Officieel zijn deze jongeren op het moment dat ze in hun ouders auto rijden niet verzekerd. Als ze schade rijden wordt dit verhaald op de verzekering van hun ouders. Dit kan ouders hun schadevrije jaren kosten en hierdoor zal de verzekeringspremie stijgen. ANWB heeft een constructie bedacht voor jongeren die veel in de auto van hun ouders rijden. Door zoon of dochter op de autoverzekering bij te schrijven, kan het kind al beginnen met het opsparen van schadevrije jaren. Wanneer het kind vervolgens zelf een auto wil verzekeren, kan het deze opgebouwde schadevrije jaren gebruiken om korting te krijgen op zijn autoverzekering bij de ANWB.

Ouders blijven verantwoordelijk

Ouders blijven nog steeds verantwoordelijk als er schade wordt gereden en de kosten worden op hun verhaald. Wanneer er geen schade wordt gereden werken de jongeren aan hun schadevrije jaren. Tegen de tijd dat de jongere 25 jaar oud is en een auto wil kopen, heeft hij gemiddeld zeven schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor krijgt het kind een flinke korting op de jaarpremie van zijn eerste autoverzekering bij de ANWB. Helaas gelden de schadevrije jaren die het kind heeft opgebouwd alleen bij de autoverzekering van de ANWB. Ze worden niet erkend door andere verzekeraars. Als het kind wel schade rijdt, vallen zijn schadevrije jaren en die van zijn ouders weg. Ouders krijgen minder no-claim korting en de jongere heeft de kans dat hij een negatief aantal schadejaren opbouwt. Ook deze zijn niet geldig bij andere verzekeraars.

Het proberen waard

Als je kind geen schade rijdt, is deze constructie het proberen waard. Voor de ouders levert het geen voordeel op maar voor het kind kan het zorgen voor een hogere korting als het een ANWB autoverzekering af wil sluiten. Als het kind wel schade rijdt, kan deze de auto verzekeren bij een andere verzekeraar, waar het negatieve aantal schadejaren niet meetelt.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013