Auto verzekeren? Kijk naar de prijs, niet naar de voorwaarden

Bij het kiezen van een autoverzekering doe je er verstandig aan de pakketten vooral te vergelijken op de hoogte van de premie. Verzekeraars stemmen de voorwaarden doorgaans op elkaar af, waardoor je hier als consument nauwelijks grote verschillen zult opmerken.

Of je nu geregeld schade rijdt of juist heel voorzichtig bent op de weg, de voorwaarden voor de autoverzekering staan in grote lijnen al uitgestippeld bij iedere maatschappij. Veel verschillen zal je op dat gebied dus ook niet vinden tussen de verzekeraars. Allrisk is allrisk, bij welke maatschappij je ook een contract hebt.

Polisvoorwaarden

Toch zijn er twee punten waar je in ieder geval wel op kunt letten bij het vergelijken van verzekeringsvoorwaarden:

  1. Nieuwwaarderegeling

Bij een WA + Volledig Casco-verzekering (Allrisk) kan deze bij veel maatschappijen namelijk nog wel eens verschillen. Bij zogenaamd totaalverlies van je nieuwe auto door een ongeluk of diefstal, vergoed je verzekeraar de kosten die je maakt bij de zoektocht naar een nieuwe, soortgelijke auto. Die hanteert deze regeling dan om te bepalen hoeveel het jou moet uitkeren. Echter, sommige verzekeraars gaan niet uit van de nieuw- of cataloguswaarde, maar kijken naar het bedrag dat jij bij de aankoop hebt neergelegd, welke doorgaans veel lager is dan de nieuwwaarde.

Ook de duur van deze regeling kan flink variëren, van bij meer dan de helft van de verzekeraars een jaar, tot bij sommigen twee, drie of zelfs vier jaar. Een enkeling hanteert deze regel zelfs helemaal niet. Let hier bij het verzekeren van je nieuwe auto dus goed op.

  1. Bonus/malus-ladder

Dit systeem wordt gebruikt om de premiekorting die je op basis van je schadevrije jaren ontvangt te berekenen, ook wel bekend als de no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting, welke in sommige gevallen kan oplopen tot wel 80 procent.

Ieder schadevrij jaar betekent één trede omhoog (bonus) op de ladder. Claim je schade, dan daal je echter weer (malus), vaak meerdere treden tegelijk. Dat dalen en daarmee de stijging van je premie, kan hard gaan. Je kunt in het uiterste geval zelfs van de ladder afvallen en op een negatief aantal schadevrij jaren uitkomen.

Tip: je verzekeraar kijkt niet naar hoogte van het bedrag dat je claimt. Probeer bij kleine schades dan ook eerst de boel zelf te betalen voordat je je opgebouwde jaren verspeelt.

Het verschil bij de verzekeraars zit ‘m hier in de verscheidenheid aan systemen die iedereen hanteert. Het principe is bij veel maatschappijen wel hetzelfde, maar het aantal treden op de ladder of de mate waarin u daalt bij schade kan erg verschillen. Let hier dus goed op als u een autoverzekering afsluit.

Premies vergelijken

Doordat de verschillen tussen verzekeringsvoorwaarden te verwaarlozen zijn, valt de echte winst dus te halen uit een prijsvergelijking. Bij een autoverzekering komt de nadruk dan ook vooral te liggen op de hoogte van de premie.

Benieuwd naar die prijsverschillen bij alle verzekeraars? Maak een eerlijke vergelijking op Goedkoopsteautoverzekering.net en kom er achter wat u kunt besparen op uw premie.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013