Kan ik een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Stel dat u geen rijbewijs heeft. Omdat deze is verlopen, of omdat u nog met rijlessen bezig bent. U heeft al wel een auto op het oog, koopt deze en bent vervolgens verplicht om de auto te verzekeren. Kunt u dan überhaupt wel een autoverzekering afsluiten?

De harde eis
Veruit de meeste verzekeringsmaatschappijen sluiten geen autoverzekering af als de aanvrager geen rijbewijs heeft. Wie een auto verzekert voor een ander, is zelf niet de regelmatige bestuurder. Dat is nu juist wat verzekeraars wél willen: dat de verzekerde ook de regelmatige bestuurder is. De verzekerde zonder rijbewijs mag immers niet zelf in de auto rijden.

Als een bestuurder die zelf niet verzekerd is, rond rijdt in een auto die niet van hem of haar is, loopt de autoverzekeraar kans dat de bestuurder moreel wangedrag vertoont. De bestuurder zal waarschijnlijk niet zo net rijden dan als hij of zij zelf de autoverzekering betaalt. Immers: de bestuurder’s premie gaat niet direct omhoog zodra hij of zij schade of een ongeval veroorzaakt.

Fraude
Daarnaast is het afsluiten van een autoverzekering zonder rijbewijs nogal fraudegevoelig. De daadwerkelijk verzekerde kan fungeren als ‘katvanger’. Dan blijft de regelmatige bestuurder buiten bereik van justitie. De zogeheten katvanger neemt dan het kenteken op naam en betaalt ook de belastingen en boetes.

De oplossing als u geen rijbewijs heeft
Geen rijbewijs maar toch een autoverzekering afsluiten? Dat kan in een aantal situaties voorkomen. Bijvoorbeeld als u nog niet in bezit bent van een rijbewijs. U kunt dan wel gewoon een auto kopen, maar u schorst het kenteken. Dan mag de auto niet op de openbare weg komen (en er dus ook niet geparkeerd staan!), maar de eigenaar heeft geen autoverzekering nodig. Zodra de eigenaar zijn of haar rijbewijs haalt, kan deze de auto alsnog aanmelden voor verzekering.

Zodra het rijbewijs is verlopen of is ingevorderd, zal de autoverzekering nooit schade dekken. De bestuurder is immers helemaal niet bevoegd om plaats te nemen achter het stuur. In principe geldt hetzelfde dus voor het aanvragen van een autoverzekering: de verzekeraar beoordeelt de bestuurder zonder rijbewijs op het feit dat hij of zij niet bevoegd is om zelf in de auto te rijden. Veel verzekerden sluiten daarom een verzekering af op naam van hun partner. Het is mogelijk, maar het is niet de bedoeling. U loopt dan kans dat de verzekeraar bij schade alsnog niets uitkeert.

Een eigen bedrijf?
Wie geen rijbewijs heeft, maar wel een eigen bedrijf, kan alsnog een auto verzekeren als deze voor het eigen bedrijf dient. Anders zouden werkgevers die wel een wagenpark beheren, maar zelf altijd met het openbaar vervoer komen, nooit zelf aan transport kunnen beginnen. Wat nodig is voor een autoverzekering in dit geval, is een geldig kvk-nummer. Ook moet u een bewijs hebben dat u bent gerechtigd om te tekenen voor de autoverzekering. U mag pas zelf in de auto rijden als u (weer) een geldig rijbewijs heeft. Anders pleegt u een misdrijf en wordt schade niet vergoed door de autoverzekeraar.

Welke verzekeraars willen mij verzekeren?
U kunt alsnog een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs, bij speciale zogeheten risicoverzekeraars. Daar betaalt de verzekerde wel een (veel) hogere premie, omdat hij of zij immers een groter risico loopt op schade. De verzekeraar weet immers niet wie wél plaatsneemt achter het stuur. Eerlijkheid duurt het langst, ook bij autoverzekeringen. Daarom is het goed om de situatie eerlijk uit te leggen en vervolgens te wachten op het resultaat van de aanvraag.

Ook zonder rijbewijs is het een goed idee om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Krijgt u de kans de auto alsnog te verzekeren, dan wil u natuurlijk niet teveel betalen. En de meeste verzekerden willen al helemaal niet met de eerste de beste verzekeraar in zee gaan. Bovendien horen de voorwaarden van een autoverzekering altijd leidend te zijn.

Komt u er alleen niet uit? Dan kan het lonen een onafhankelijke adviseur in te schakelen. Die weet de weg in het grijze gebied dat de verzekeringswereld voor veel consumenten is.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.