Kan ik een elektrische auto verzekeren?


Tegenwoordig is de elektrische auto in opkomst. In juni 2013 stonden al meer dan 10.000 elektrische voertuigen geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RdW).  Onder die 10.000 elektrische voertuigen bestond 93% uit elektrische (bestel)auto’s. In Amerika zijn zelfs het dubbele aantal elektrische auto’s aangemeld. Nissan en Renault maakten een half jaar geleden bekend dat wereldwijd meer dan een ton elektrische auto’s zijn verkocht. Lang verhaal kort: de elektrische auto is het helemaal tegenwoordig. Maar hoe verzekert u zo’n elektrische auto?

Een hogere premie
Wie een elektrische auto heeft aangeschaft en deze wil verzekeren, moet allereerst rekenen op een hogere premie. Dat klinkt niet logisch, maar dat is het wel. De reparatiekosten voor een elektrische auto liggen namelijk een stuk hoger dan bij een auto die op diesel of benzine loopt. Even een vergelijking: een accu voor een hybride auto kost ongeveer 3.000 euro. Voor een elektrische auto kun je dat bedrag meer dan verdrievoudigen: een nieuwe accu voor een elektrische auto kost ongeveer 10.000 euro.

Bij het vaststellen van de premie voor de autoverzekering, kijkt de verzekeraar ook naar de cataloguswaarde. Die is bij een elektrische auto al een stuk hoger. Dat verschil zie je onmiddellijk terug in de premie.

Een elektrische auto is niet veiliger
Het risico op schade is bij een elektrische auto groter, volgens de verzekeraars. Dat komt onder anderen doordat elektrische auto’s minder geluid maken. Vooral bij lage snelheden zijn ze nauwelijks te horen. En dan horen andere automobilisten de bestuurder van een elektrische auto amper aankomen.

Daarnaast is het besturen van een elektrische auto niet te vergelijken met het besturen van een diesel of benzine. Dus moet de bestuurder een andere rijstijl hanteren. Doorgaans trekt een elektrische auto namelijk sneller op. Maar dat werkt omgekeerd ook: wie moet afremmen, moet bij een auto op stroom rekening houden met een langere remweg. Langer dan andere auto’s. En daarmee is de kans op een ongeluk groter. Dan komt dus die hoge prijs voor het repareren ervan weer kijken.

Is het verzekeren van de auto dan wel mogelijk?
Tegenwoordig kunnen ook autoverzekeraars niet meer om elektrische auto’s heen. Het behoort nu eenmaal bij de nieuwe technieken. De innovatie staat ook in de autowereld niet stil. Toch verschillen autoverzekeraars onderling echt enorm over hoe ze omgaan met elektrische auto’s.
Ja. – Het verzekeren van een elektrische auto is zeker mogelijk. Maar het is dan uitkijken geblazen bij de polisvoorwaarden. Wie zeker wil weten dat de elektrische auto goed is verzekerd, neemt contact op met de autoverzekeraar. Aan de hand van wat persoonlijke gegevens, wensen en de gegevens van de elektrische auto, wordt er advies gegeven. Iedere autoverzekeraar heeft er baat bij om een verzekering te verkopen, dus u kunt zeker advies op maat verwachten.

Kan ik al online een autoverzekering afsluiten?
Tot een half jaar geleden was het niet mogelijk om een elektrische auto via het internet te verzekeren. Nu kunt u ook bij bijvoorbeeld verzekeraar Univé uw elektrische auto online laten verzekeren.

Een speciale verzekering
Op dit moment zijn er geen aanbieders die een speciale verzekering voor elektrische auto’s aanbieden. Dat komt doordat er op dit moment nog maar weinig elektrische of plug-in hybride auto’s rondrijden op de Nederlandse wegen. Autoverzekeraars vinden het daardoor ingewikkeld om te bepalen of de gemiddelde schade aan een elektrische auto verschilt met auto’s die nog op een verbrandingsmotor werken.

Natuurlijk is het mogelijk om een elektrische auto te verzekeren. Maar dat vereist wat maatwerk en de kans is groot dat u er niet aan ontkomt om zich tegen een hogere premie te laten verzekeren.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.