Kan een verzekerde schadevrije jaren overdragen?

Wie een tijd lang schadevrij rijdt, bouwt schadevrije jaren op. Die schadevrije jaren worden geregistreerd op naam. De verzekerde profiteert daardoor van korting op de autoverzekering. Een schadevrij jaar staat op één naam, die aan één voertuig staat gekoppeld. Is het dan mogelijk om schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders?

De mogelijkheid is er
De mogelijkheid om schadevrije jaren over te dragen, bestaat. Via uw verzekeringsmaatschappij kunt u vragen de schadevrije jaren over te dragen aan bijvoorbeeld uw partner. Bij sommige autoverzekeraars kunt u zelfs vragen om een uitzondering. Dan kunt u het opgebouwd aantal jaren ook overdragen aan een zoon of dochter.

Zodra u besluit de schadevrije jaren over te dragen aan uw kind, moet u er rekening mee houden dat de naam van zoon of dochter al bekend is. Daarmee bedoelen verzekeraars dat hij of zij al geregistreerd moet staan als regelmatige bestuurder van het voertuig. Hoe een verzekeraar daarmee omgaat, hangt af van de verzekeraar. Daarom is het zaak om bij het overdragen van de schadevrije jaren eerst overleg te plegen met de autoverzekeraar. Op die manier komt geen van beide partijen voor nare verrassingen te staan.

Gescheiden: samen een auto gekocht
Wie gaat scheiden en samen een auto heeft gekocht, zal de auto ook moeten verdelen. Dat zit als volgt: degene die de auto mag houden, krijgt de plicht van een autoverzekering er gratis bij. De autoverzekering moet uiteraard betaald worden, maar de schadevrije jaren neemt u mee met de verzekering. De gezamenlijk opgebouwde schadevrije jaren worden dan dus overgedragen aan de nieuwe bestuurder van het voertuig: degene die de auto op naam krijgt.

Bij overlijden
Veel verzekerden staan er liever niet bij stil, maar het is wel noodzakelijk er eens over na te denken: wat gebeurt er met de autoverzekering bij overlijden? Het klinkt cru, maar dat is het niet: u kunt aanspraak maken op de schadevrije jaren. Dan meldt het familielid van de overledene dat de verzekerde overleden is. Dan kan de verzekeringsmaatschappij de schadevrije jaren op naam van het familielid zetten. Daarvoor kan iedere verzekerde een verzoek doen. Het is mogelijk, maar of het van smaak getuigt, is een persoonlijke afweging. Maar wettelijk kan het, dus.

De afstandsverklaring schadevrije jaren tekenen
Als een verzekerde een verzoek tot het overdragen van schadevrije jaren heeft ingediend bij de autoverzekeraar, is het wachten tot de verzekeraar groen licht geeft. Zodra de verzekeraar akkoord gaat, heeft u een afstandsverklaring schadevrije jaren nodig. Dan verklaart u, als verzekerde, dat u afstand doet van de schadevrije jaren en deze overdraagt aan iemand anders.

Het is van belang dat de verzekeraar duidelijk de namen opschrijft: het moet volstrekt helder en onbesproken zijn wie de schadevrije jaren opgeeft en wie ze overneemt. Daarom mag de verzekerde in veel gevallen ook zelf een afstandsverklaring schadevrije jaren opstellen. Meestal is dat ook omslachtig, omdat veel verzekeraar al een standaardbrief klaar hebben liggen. Dan hoeft de verzekerde alleen maar het invulwerk te doen.

Niet te vinden?
Het kan zijn dat de autoverzekeraar geen schadevrije jaren kan terugvinden in het Roy-datasysteem. Dat kan komen doordat niet u, maar een ouder, partner of ex-partner de schadevrije jaren heeft opgebouwd. Het kan ook zijn dat de schadevrije jaren van privé naar zakelijk zijn gegaan. Of omgekeerd. Dan kan de verzekeraar niets terugvinden. Daarom is het goed om te controleren of bij overname alle gegevens juist zijn ingevoerd. Vraag hiernaar bij de verzekeraar.

Past de autoverzekering bij u?
Wie schadevrije jaren overdraagt, komt direct in de verleiding om over te stappen. Van de schadevrije jaren heeft u immers afstand gedaan. Dan is het tijd om eens kritisch te kijken of de huidige autoverzekering nog wel bij u past. Het proces van vergelijken begint dan weer van voor of aan: wat is de prijs? En wat krijgt de verzekerde eigenlijk voor haar geld? En onder welke polisvoorwaarden?

De premie is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe het zit geregeld met schadevrije jaren is één van die factoren. Bedenk wel: hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe lager de premie zal zijn. De verzekeraar geeft namelijk meer korting aan verzekerden met een hoog aantal schadevrije jaren. Aan hen hoeft de verzekeraar immers minder schade te vergoeden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.