Kamer strijkt met hand over hart voor oldtimerbezitters

Mensen die een oldtimer in bezit hebben en daar weinig in rijden, kunnen hulp verwachten van de Tweede Kamer. Zo maakt de kamer zich bijvoorbeeld hard voor het overeind blijven van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor deze groep. Dat stelde een ruimte meerderheid van de Kamer afgelopen dinsdag.

SP-Kamerlid Farshad Bashir kwam met de motie voor deze beslissing. Het kabinet is namelijk van plan om oldtimers vanaf 1 januari mee te laten tellen voor de motorrijtuigenbelasting. Nu moet de kamer nadenken over manieren waarmee het dagelijks gebruik van een oldtimer onaantrekkelijk wordt.

Een paar duizend kilometer per jaar
Wie minder dan duizend kilometer per jaar rijdt en dus de oldtimer puur voor de liefhebberij of als hobby heeft, wordt als het aan de Kamer ligt vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Zeer vervuilend
De laatste jaren is ere en toename te zien van het aantal oldtimers. Onder oldtimers worden auto’s en motoren ouder dan 25 jaar verstaan. Vaak gaat het om zeer vervuilende auto’s waarmee sommige automobilisten een flink aantal kilometers maken. Na een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving wil het kabinet de vervuiling door die oude auto’s aanpakken. Daarmee treft het kabinet ook de liefhebber die eigenlijk maar weinig kilometers rijdt in de oldtimer.

PVV springt in de bres
Naast de motie van Bashir nam de Kamer ook een motie aan van PVV-kamerlid van Vliet. Hij stelde in zijn motie dat voorkomen moet worden dat “ontelbare bezitters van oude auto’s en motorfietsen gedwongen hun culturele erfgoed op te geven door gedwongen verkoop”.

Motie tegen belastingontduiking door arbeidsmigranten
Ook nog een andere motie van kamerlid Roland van Vliet werd aangenomen. Die andere motie vraagt het kabinet om te onderzoeken of het mogelijk is dat buitenlanders die in Nederland verblijven, of werken, via het burgerservicenummer aan te slaan voor de motorrijtuigenbelasting.
Daarmee moet volgens van Vliet een einde komen aan de situatie waarin 70 procent van de arbeidsmigranten de belasting makkelijk kunnen ontduiken door met een buitenlands kenteken te rijden.

Ook in het bezit van een oldtimer? Kies dan voor een voordelige verzekering. Om uit te vinden welke verzekering het beste bij de oldtimer past, wordt het aanbevolen om autoverzekeringen te vergelijken.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.