Jongeren en autoverzekering

Waarom betalen jongeren meer premie?  

Autoverzekeringen voor beginnende bestuurders zijn vaak duurder dan voor meer ervaren automobilisten. Vooral jongeren onder 24 betalen flink meer voor hun autoverzekering. Dat heeft grofweg genomen twee redenen. Ten eerste schatten verzekeraars de kans dat jongeren schade rijden hoger in dan bij ervaren bestuurders.
Daarnaast profiteer je als beginnend bestuurder nog niet of nauwelijks van opgebouwde no-claim korting. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op je premie. Om te profiteren van deze korting moet je dus een aantal jaar schadevrij rijden en zoveel ervaring hebben jongeren niet.
Toch zijn er een aantal tips waar je als jongere op kunt letten om een zo goedkoop mogelijke autoverzekering te vinden.

Let op gewicht en vermogen

De prijs van je premie hangt ook af van het type auto. Let bij de aankoop van je auto ten eerste op het gewicht van de auto. Over het algemeen geldt de regel: ‘hoe lichter de auto, hoe goedkoper de verzekering’. Op het kenteken vind je het ledig gewicht van de auto. Naast het gewicht van de auto speelt ook het type motor een rol bij het bepalen van je premie. De kracht van de motor wordt uitgedrukt in Kilowatt. Veel verzekeraars laten zelfs niet eens jongeren toe met een auto met een groot vermogen.

Ouders laten verzekeren

Het is onverstandig om je autoverzekering op naam van je ouders te zetten. Dit kan alleen wanneer de auto ook op naam van je ouders staat. Ouders geven aan dat zij de regelmatige bestuurder zijn, terwijl dit in feite hun zoon of dochter is. Er wordt dan niet aan de polisvoorwaarden voldaan en verzekeraars kunnen er dan voor kiezen om eventuele schade niet uit te keren en je zelfs uit de verzekering zetten.
Je bouwt op deze manier bovendien geen schadevrije jaren. Wanneer je dan bijvoorbeeld na een aantal jaren de verzekering op je eigen naam laat zetten, betaal je alsnog veel premie, omdat je dan niet van je eventuele no-claim korting kunt profiteren.

Kleine schades niet claimen

Als je als beginnend bestuurder bijvoorbeeld blikschade rijdt, is het verstandig om te overwegen de schade niet te claimen. Als je schade claimt gaat dat van je schadevrije jaren af en het kan zelfs leiden tot negatieve schadevrije jaren wanneer je er nog geen hebt opgebouwd. Het loont dus vooral bij kleine schades om ze uit eigen zak te betalen.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013