Jongeren betalen de meeste premie
Jongeren met een leeftijd jonger dan 20 jaar betalen het meest van alle groepen voor de premie van hun auto. Zij betalen bijna twee keer meer dan een 30-jarige die dezelfde autoverzekering afgesloten heeft. Dat jongeren meer moeten betalen voor hun premie, is net als in het geval voor ouderen, oud nieuws. Maar wel nieuw is, is dat jongeren nu zelfs nog meer voor hun autopremie moeten betalen dan ouderen. In zowel de wettelijk verplichte WA-verzekering als een uitgebreidere autopolis zitten er behoorlijke prijsverschillen voor verschillende groepen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gehouden werd onder 180.000 polissen.
Jongeren
Jongeren betalen in verhouding het meest voor hun maandelijkse premie op de autoverzekering. Het gaat daarbij niet alleen om het aantal schadevrije jaren dat op een lager niveau ligt, of een gebrek aan ervaring. Het aantal schadeclaims van jongeren ligt doelgroepmatig veel hoger dan bij andere groepen het geval is. En daarom betalen jongeren gemiddeld meer premie dan alle andere groepen met een autoverzekering.
Voornamelijk jongeren die 18, 19 of 20 zijn betalen de hoofdprijs als het op de premie van autoverzekeringen aankomt. Gemiddeld betaalt een jongere zo’n 25 euro per maand voor alleen een WA-autoverzekering. Op jaarbasis komt dat neer op een bedrag van zo’n 2500 euro.
Andere groepen
De andere groepen die dezelfde polis hebben afgesloten, betalen volgens het onderzoek beduidend minder premie. Zo betalen jongeren bijna 2,5 maal meer premie dan automobilisten die een leeftijd van 30 jaar hebben. Automobilisten tot 30 jaar betalen namelijk slechts 1000 euro per jaar.
Het goedkoopst zijn de automobilisten af als zij de leeftijd van 30 eenmaal bereikt hebben. De premie halveert namelijk dan alweer ten opzichte van iemand onder de 30. Gemiddeld betaalt een 30-jarige namelijk slechts 500 euro premie op jaarbasis. Dat is vijf maal minder dan een jongere tot 20 jaar.
Schadevrije jaren
In het onderzoek werd een belangrijke factor voor het verschil in premies niet meegenomen, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten: het aantal schadevrije jaren. De schadevrije jaren zijn van groot belang voor het bepalen van de premie bij autoverzekeringen. Wie immers weinig schade rijdt, betaalt minder premie en bouwt een groot aantal schadevrije jaren op. Daardoor kunnen automobilisten uiteindelijk meer dan 60 procent van hun premie afdingen, dankzij kortingen.
Maar jonge bestuurders van 18, 19 of 20 jaar zitten nog maar net achter het stuur, en hebben daarmee betrekkelijk weinig schadevrije jaren Daardoor betalen zij – afhankelijk van de autoverzekeraar – drie tot vijf maal zoveel premie als ervaren bestuurders.
Ervaring?
Niet alleen het aantal schadevrije jaren, maar ook het gebrek aan ervaring wordt meegenomen als wegende factor bij autoverzekeringen. Autoverzekeraars hebben niet zoals zorgverzekeraars een basispremie. Zij mogen zelf bepalen hoeveel premie zij vragen voor een WA-polis. Dat leidt tot flinke verschillen in de premies bij de verschillende autoverzekeraars.
Het hebben van ervaring als automobilist weegt bij vrijwel alle autoverzekeraars mee. Deze ervaring is er overigens bij beginnende bestuurders amper. Maar het meest kijken autoverzekeraars simpelweg naar de leeftijd van de bestuurder. Hoe lager de leeftijd, hoe meer premie de autobezitter moet betalen.
Omslagpunt
De premie stijgt echter niet het hele leven door. Voor mensen vanaf 35 jaar geldt dat de verschillen in premies onderling veel kleiner zijn. Bovendien blijft de premie ook veel stabieler. Dat wil zeggen dat de premie van deze doelgroep bijna ieder jaar gelijk blijft, terwijl dat bij andere groepen veel minder het geval is.
Toch blijft de premie na het 35e levensjaar niet altijd even laag. Zo zien we dat automobilisten vanaf 65 jaar weer meer premie gaan betalen, omdat zij statistisch gezien minder schadevrije jaren hebben opgebouwd.