Jonge automobilisten betalen straks hogere polis

Jonge bestuurders krijgen de komende jaren te maken met een fors hogere autopremie. Doordat zij relatief meer schade veroorzaken stijgt de premie in de toekomst aanzienlijk.

Stijging van honderd euro
Verschillende vergelijkingssite melden dat de jaarpremie mogelijk met wel honderd euro stijgt. Dat komt omdat jongeren op dit moment nog een te lage premie betalen. Ze betalen nu al meer premie dan autobezitters van een hogere leeftijd, maar veroorzaken ook meer schade. Daardoor gaat de premie in de toekomst fors omhoog.

Te hoge premie
Oudere weggebruikers betalen feitelijk een te hoge premie. Daardoor levert de totale polis geen verlies op voor de verzekeraar. Door de moordende concurrentie dwingen autoverzekeraars elkaar nu een premie op maat aan te bieden. Om dat te realiseren maakt men gebruik van analyse van grote databestanden van de geleden schade. Onder anderen ASR, Nationale Nederlanden en ING maken al gebruik van een dergelijke analyse.

Meer verschil in premie
Een woordvoerder van verzekeraar ASR bevestigt dat er meer verschillen in prijzen komen:  „Dat baseren we op het risico dat we inschatten en de schade die veroorzaakt wordt” Daardoor zijn volgens de woordvoerder premies voor bepaalde risicogroepen, waaronder jongeren, hoger.  Volgens hem wordt dat vooral veroorzaakt door overmoed in de rijlstijl van jongeren, maar ook door gebrek aan rijervaring. Stijging van de premie is het gevolg: “We voeren langzaamaan inderdaad betere tarieven in, met regelmatig als gevolg dat de premie voor jongeren toeneemt.”

Ook andere verzekeraars doen mee
Andere verzekeraars kunnen de premie niet gelijk houden, volgens de verschillende vergelijkingssites. De maatschappijen die hun premies niet verhogen trekken jongeren aan die veel schade veroorzaken. In Engeland is het premieverschil tussen jong en oud overigens veel groter dan in Nederland. Daar betaalt de jongere gemakkelijk 1000 euro of meer op jaarbasis.

Wil je weten welke autoverzekeraar het beste bij jou past? Autoverzekeringen berekenen geeft daar het antwoord op.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.