Ingewikkeld: een jongerenverzekering


Eindelijk je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Tijd om een auto te kopen. Maar zonder een autoverzekering, mag je in Nederland nog geen meter rijden. Daarom is het verstandig om eerst bij verschillende autoverzekeraars rond te shoppen. Welke autoverzekering past bij jou?

Wat je moet weten
Je hebt in Nederland drie verschillende soorten verzekeringen:
– De Wettelijke Aansprakelijkheid: je bent dan alleen verzekerd voor de schade die jij veroorzaakt aan andermans auto.
– Beperkt Cascoverzekering: de verzekeraar  dekt de schade aan andermans auto en in beperkte mate aan je eigen auto.
– Volledig Casco: dit is vaak de duurste verzekering, die de schade aan jouw auto en die van een ander vergoedt.

Jongeren betalen meer
Wie onder de 24 is, moet bij veel autoverzekeraars een hogere premie betalen. Dat is de zogeheten premietoeslag. Het is de truc om uit te vinden bij welke autoverzekeraar je de laagste premietoeslag betaalt, of misschien hoef je zelfs helemaal niets bij te betalen vanwege je leeftijd.

De autoverzekeraars vragen vaak een hogere premie omdat uit onderzoek blijkt dat jonge bestuurders vaker schade veroorzaken dan oudere bestuurders. Daarom ben je als jongere een groter risico voor de verzekering. Omdat verzekeraars zich graag indekken tegen het vergoeden van eventuele schade, wordt er alvast een soort ‘spaarpotje’ opgebouwd.

Als je binnenkort 24 wordt
Wordt je binnenkort 24? Dan een goede tip: controleer of je (toekomstige) verzekeraar ook de premie aanpast na je verjaardag. In sommige gevallen is er een hoger  eigen risico voor bestuurders onder de 24. Na je 24e passen sommige autoverzekeraars het eigen risico aan. Je hoeft dan een minder groot deel voor eigen rekening te nemen.

Als blijkt dat de autoverzekeraar de premie niet aanpast, kun je zelf contact opnemen met de verzekeraar, om te vragen of er geen mogelijkheden zijn. Je kan dan als argument noemen dat andere autoverzekeraars dat wel doen. Wie dat niet zo goed durft, kan een tussenpersoon inschakelen.

Een verzekeraar let op je auto
Sommige autoverzekeraars stellen eisen aan wíe ze accepteren voor een autoverzekering. Ze letten dan op onder anderen het type auto, het merk van de auto, maar ook het gewicht van de auto. Het is logisch dat je voor een snelle wagen, die een grotere kans op ongevallen heeft, meer moet betalen dan een normale auto.

Nog geen schadevrije jaren
Als beginnende automobilist heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Daardoor kun je niet profiteren van de zogeheten no-claimkorting. Begin dan op z’n minst goed, door schadevrij te rijden. Wie langer schadevrij rijdt, hoeft minder autopremie te betalen. Daardoor kun je flink besparen.

Grote verschillen
Jongeren betalen bij de allerduurste autoverzekeraar tot wel vijf keer meer, dan bij de allergoedkoopste verzekeraar. Het verschil kan wel oplopen tot 1800 euro per jaar. Geld dat je ook kan gebruiken voor je studie, of een leuke reis. Het vergelijken van een autoverzekering is daarom nuttig. Op deze website vindt je een eenvoudige tool om de autopremie te berekenen en de voordeligste aanbieder van autoverzekeringen te vinden.

Aanvullende dekkingen
Als je jong bent, zit een ongeluk in een klein hoekje. Denk daarom ook eens na over een aanvullende dekking. Zo is er bijvoorbeeld een inzittendenverzekering, of een rechtsbijstanddekking. In het geval van schade die iemand anders heeft veroorzaakt aan jouw auto, worden de kosten verhaald door de verzekeringsmaatschappij.

Kortom: doe eerst goed onderzoek naar welke autoverzekeraar bij je past, alvorens je enthousiast een autoverzekering afsluit. De tool op Autoverzekeringberekenen.org helpt je daarbij.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.