In deze gevallen bent u niet verzekerd

Wie een autoverzekering heeft, heeft een dekking voor de meestvoorkomende schadegevallen. Toch keert de verzekeraar niet altijd uit. In welke gevallen kunt u geen aanspraak maken op de autoverzekering?

Voorwaarden
In welke situaties u geen aanspraak kunt maken op de autoverzekering, staat vaak omschreven in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. De uitsluitingen bepalen onder welke voorwaarden de verzekering wel of niet geldt. Schade die bij de tegenpartij ontstaat wordt altijd aan de tegenpartij vergoed. Deze partij heeft dus altijd de mogelijkheid om de verzekerde aansprakelijk te stellen op de WA-verzekering. Het risico is wel dat de autoverzekeraar probeert om de gemaakte schade op de verzekerde te verhalen.

Rijden onder invloed
Rijden onder invloed van alcohol of drugs is nooit een goed idee. In deze gevallen zal de autoverzekeraar nooit een schadebedrag uitkeren. De verzekerde is onder invloed plotseling onverzekerd. Ook al bent u allrisk verzekerd, u zult in dit geval zelf alle schade moeten vergoeden.

Geldig rijbewijs
De stelregel is dat geen enkele automobilist zonder rijbewijs te weg op mag. De autoverzekeraar dekt daarom geen schade die wordt veroorzaakt door automobilisten zonder rijbewijs. Deze groep is namelijk niet verzekerd. Daarom heeft de verzekeraar niets met deze schadegevallen te maken. Er is ook geen enkele manier om wél kans te maken op een vergoeding.

Tegen betaling
Carpooling vindt de autoverzekeraar meestal geen probleem. Ook als de collega meebetaalt aan de brandstofkosten zal de verzekeraar geen bezwaar maken bij het uitbetalen van schade. Wie echter de auto verhuurt en daarmee de personenwagen als taxi laat fungeren, is in dat geval niet verzekerd. De verzekeraar vergoedt geen schade aan de auto. Datzelfde geld trouwens ook voor het verhuren van de auto.

Wedstrijden
Rijden op snelheid mag alleen op racecircuits, waar geen verzekering geldt. Bedenk daarom goed dat de verzekeraar geen schade vergoedt bij wedstrijden waar het om snelheid draait. Een testrit waar het niet om snelheid draait, is overigens geen enkel probleem. De autoverzekering loopt dan geen enkel gevaar.

Overige uitsluitingen
In sommige gevallen heeft de autoverzekeraar nog meer gevallen opgenomen in de voorwaarden, waarbij zij geen schade uitkeert. Controleer daarom altijd of de voorwaarden nog steeds bij je passen. Deze kunnen immers tussentijds gewijzigd zijn. Bij opzet of molest (een gewapend conflict) zal de verzekerde uberhaupt geen aanspraak kunnen maken. Dat geldt ook als de auto anders wordt gebruikt dan bij de verzekeraar is opgegeven.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.