De huurauto en -verzekering op vakantie: Duitsland het goedkoopst

Bij het huren van een auto in het buitenland is een reisverzekering niet voldoende, en moet een autoverzekering worden afgesloten. Maar hoeveel verschilt het per land en verhuurder wat de voorwaarden en prijzen zijn? Goedkoopsteautoverzekering.net bekeek hoe het er voor staat in de populairste Europese vakantielanden onder Nederlanders, en vergeleek de prijzen per land en aanbieder. De opvallende conclusie? Duitsland is het goedkoopst.

Al jaren voert Frankrijk de lijst aan van onze meest populaire Europese vakantielanden. Daarna volgen, los van de vakanties in eigen land, onder meer Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland. In veel van deze landen is een huurauto handig om tripjes te ondernemen, zodat je niet afhankelijk bent van openbaar vervoer, en op plekken kunt komen waar de bus niet naartoe rijdt. Maar zoals gezegd is een autoverzekering hierbij een aanrader, omdat een reisverzekering alleen onvoorziene kosten en schade aan de bagage dekt. Letselschade en verdere materiële schade worden hierbij dus niet vergoed.

De autoverzekering in eigen land bestaat uit een verplichte WA-verzekering en een optionele aanvullende verzekering. Voor andere landen, die aangesloten zijn bij de EU, is een zogeheten WAM-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid motorvoertuigen) verplicht, die lijkt op de WA-verzekering: de schade die een autobestuurder bij een ander veroorzaakt is hierbij gedekt. Het controleren van de WAM-dekking is overigens altijd verstandig: is deze aan de lage kant, dan is aanvullend verzekeren aan te raden.

Naast de WAM- is de cascoverzekering een optionele, aanvullende verzekeringsvorm. Deze dekt schade aan de eigen huurauto. Belangrijk om op te letten is hierbij de hoogte van het eigen risico. Dat kan namelijk een behoorlijk bedrag zijn, waarbij vergoeding dus pas bij een hogere schadelast plaatsvindt. Het eigen risico afkopen kan een goede oplossing zijn, zodat vrijwel alle schades door de verzekering worden ondervangen. Overigens geldt bij de cascoverzekering dat enkele schadevormen vaak zijn uitgesloten, namelijk band-, ruit- en dakschade, schade aan de onderkant van de auto en schade die op onverharde wegen is opgelopen. In de polis zijn de specifieke uitsluitingen te vinden.

Verder is een diefstalverzekering handig, bij voorkeur met een laag eigen risico. Soms is deze vorm al opgenomen in de cascoverzekering, maar vaak ook niet. Controleer dit altijd vooraf. In landen met een lage of niet-verplichte WA(M)-verzekering is verder een ongevallenverzekering of schadeverzekering voor inzittenden aan te raden. Dit omdat bij schuld van de eigen bestuurder het schadebedrag niet verhaald kan worden op de WA(M)-verzekering van de andere partij.

Let bij het huren van een auto en het afsluiten van een goede verzekering verder op onder meer de staat van de huurauto voor vertrek: controleer of alles het doet en leg vast wat beschadigd is. Lees het huurcontract en verzekeringscontract verder goed door om de hoogte van de dekking te checken, en te zien wat er onder de verzekering valt. Regelt u de autohuur en verzekering niet vanuit Nederland, dan is er een kans dat u ter plaatse een te hoge verzekering krijgt aangeprezen. Bepaal ook vooraf of er één bestuurder is, of dat verschillende mensen elkaar afwisselen: dat tweede moet worden opgenomen in de verzekering, en kost meer. Houd er ten laatste rekening mee dat de leeftijd van de bestuurder van invloed is op de premie: tussen de vijfentwintig à dertig en zestig à zeventig jaar krijgt u de meest gunstige prijs.

 

In de tabel is een vergelijking gemaakt van een paar van de grootste autoverhuurbedrijven die door Europa verhuren, met bedragen inclusief verzekeringen. De huurperiode is van 1 tot 7 juli.

 

Duitsland Frankrijk Spanje Italië Griekenland
Alamo €110,-
(CDW*, eigen risico online onduidelijk)
€266,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
€190,-
(CDW, eigen risico onduidelijk)
€350,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
€233,-
(SLP**, eigen risico online onduidelijk)
Avis €189,-
(diefstal- en schadeverzekering, eigen risico beide €950)
€307,-
(diefstal- en schadeverzekering, eigen risico beide €800)
€255,- (diefstal- en schadeverzekering, eigen risico beide €1.200) €345,-
(diefstal- en schadeverzekering, eigen risico €1.900 en €1.000)
€282,- (diefstal- en schadeverzekering, eigen risico beide €750)
Budget*** €147,- (CDW en diefstalverzekering, eigen risico beide €975) €272,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico beide €800)
€249,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
€345,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico €1220 en €2318)
€267,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico beide €930)
Hertz*** €213,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
€322,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
€253,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
€280,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
€294,-
(CDW en diefstalverzekering, eigen risico online onduidelijk)
Sixt €251,-
(WA-verzekering, eigen risico €850)
€270,-
(WA-verzekering, eigen risico €900)
€222,-
(WA-verzekering, eigen risico €600)
€309,-
(WA- en diefstalverzekering, eigen risico €1.000 en €1.700)
€333,-
(WA-verzekering, eigen risico online onduidelijk)
SunnyCars €147,-
(WA-, diefstal- en schadeverzekering, eigen risico voor allemaal €800)
€322,-
(WA-, diefstal- en schadeverzekering, eigen risico voor allemaal €950)
€192,-
(WA-, diefstal- en schadeverzekering, eigen risico voor allemaal €1.050)
€311,-
(WA-, diefstal- en schadeverzekering, geen eigen risico)
€285,-
(WA-, diefstal- en schadeverzekering, geen eigen risico)
* Collision Damage Waiver: een vorm van cascoverzekering

** Supplemental Liability Protection: aansprakelijkheidsverhoging tot een zeker maximum

*** Online boeken is bij deze aanbieders goedkoper: dit kan soms tientallen euro’s schelen. De getoonde bedragen zijn hierop gebaseerd.

Prijspeil op 20 juni 2016. Alle weergegeven prijzen zijn afhankelijk van variabelen, zoals moment van boeking, leeftijd van de bestuurder, gekozen extra’s etc. De afhaalstations van de auto’s betreffen de luchthavens Schoeneveld, Charles de Gaulle, Alicante, Alghero Fertilia en Athene.

 

We keken naar kleine auto’s voor zo’n vier personen, in de goedkoopste categorie van de betreffende verhuurder, op basis van de meest gunstige leeftijdscategorie (variërend van 25 à 30 jaar tot 65 à 70 jaar), en rondden de bedragen af naar beneden. Dekking van autoverzekeringen verschilt onderling soms nogal, waarbij bijvoorbeeld op te merken valt dat SunnyCars over het algemeen zeer ruim verzekert. Verhuurder Alamo is enerzijds het goedkoopst, maar is anderzijds online onduidelijk over de hoogte van het eigen risico bij de CDW-verzekeringen. Duitsland is als vakantieland het goedkoopst om een auto te huren: dat geldt voor iedere verhuurder.

 

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013